Saznajte kako biti ekološki osviješten ako imate kućnog ljubimca

GREEN_300_listici_sredina

Pet lakih koraka

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Pazite na održavanje zdravog i ekoloških prihvaljivog života, trudite se u svakom trenutku držati zero waste načela življenja, no nekako vam se čini da vaši kućni ljubimci, iako ih beskrajno volite, proizvode puno otpada. Kako je to moguće i može li se stati na kraj tome?

Kućni ljubimci doista unose sreću u vaš život, no nedavna istraživanja su pokazala kako oni itekako mogu utjecati na vaš odnos prema okolišu. Kako biste dali male znakove pažnje planeti, ovih 5 koraka možete ispoštovati:

1. Hrana

Neki vlasnici svoje kućne ljubimce hrane ostacima crvenog mesa ili ribe, tradicionalnih namirnica stanovnika zapadnih zemalja. No, proizvodnja hrane za kućne ljubimce također eksploatira zemlju, vodu, fosilna goriva, fosfate i pesticide. No, postoji i ekološki osviještena hrana za mačke i pse, a ona je najčešće pripremljena od piletine ili zečetine. Na taj način se smanjuje prerada crvenog mesa, za okoliš daleko štetnijeg. Obratite pozornost i na izvor hrane od kuda dolazi. Postoji pregršt lokalnih nezavisnih tvornica hrane koje dostavljaju proizvode na vaš prag. Sve je više pakiranja koja dolaze u reciklirajućem pakiranju. Također, ako imate izbor između dehidrirane i svježe hrane, bolje je uvijek odabrati dehidriranu pri čijem se izvozu troši znatno manje vode.

2. Biorazgradive vrećice

Čišćenje nakon nužde vašeg ljubimca je jedan neugodan posao, ali je važan za održavanje zdravog ekosistema. Pseće fekalije mogu prenositi bolesti ali i izazivati nepotrebnu potrošnju vode prilikom čišćenja s javnih površina, ukoliko se na svoje dužnosti oglušite. Odaberite biorazgradive vrećice ako je moguće, radije nego jednokratno plastične. One su izrađene od prirodnih, a ne sintetičnih vlakana i potrebno im je oko 3 do 6 mjeseci da se u potpunosti kompostiraju.

3. Čistite mačji pijesak

Mačke imaju značajan utjecaj na okoliš, s tim da se silicijska glina uobičajeno koristi u robnim markama supermarketa koja proizlaze iz miniranja štetnog djelovanja na okoliš. To se događa kada rudarske kompanije uništavaju površinu dok ne pronađu željeni mineral – destruktivan proces koji može uništiti lokalno okruženje, izbaciti divlje životinje uslijed gubitka staništa i zagađivati vodene tablice. Taj proces je vezan i uz zdravstvene probleme mačaka koje udišu ili gutaju kemijsku prašinu.

4. Ne kupujte električne ili plastične igračke

Brzorastuće tržište igračaka za kućne ljubimce dovelo je do porasta elektroničkih igračaka za pse i mačke, uključujući uređaje koji se svakodnevno uključuju u pogon. Iako bi vaši ljubimci u njima mogli uživati, smart igrače ne garantiraju dugoročnu i trajnu zabavu za vaše dlakave miljenike, a -i mogu štetiti okolišu. Ako je za njihovu proizvodnju potrebna jednokratna plastika, ako se koriste fosilna goriva, za proizvodnju smart igračaka svakako će patiti priroda kojoj će se povećati ugljikov utisak.

5. Zadnje, ali i najvažnije: Usvojite, ne kupujte

Popularna krilatica “Adopt, don`t shop” doista ulazi u ova pravila. Posvojiti radije nego kupiti ili uzgojiti čistokrvnog ljubimca je veliki plus za okoliš. Svaki grad u svakoj zemlji ima azile u kojima biste mogli pronaći savršenog ljubimca za sebe. Uz podršku pri posvojenju, možete spriječiti potrebu za širenjem neetičkog biznisa uzgoja čistokrvnih kućnih ljubimaca. Prema standardima Europske unije, preko 100 milijuna napuštenih životinja živi u Europi. Za neke vrste mačaka i pasa pretjerani uzgoj je istinski problem, jer čiste vrste su rjeđe i manje otporne na život na zemlji. Zato birajmo mješance, jer su mnogo otporniji i zdraviji!

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Nemoj pozeleniti, jer je stigao još jedan mail.

Prijavi se na ovaj newsletter i okreni novi list! 

Vezani članci

Više sa Green.hr

Prvi Festival zdravlja održava se 3. listopada u Maksimiru.
Posljednjih 7 godina brend ALDO ulaže napore u stvaranje proizvoda koji nisu štetni za okoliš
Zalažu se za povećanje svjetske zajednice ljudi zainteresiranih za održiv način života i odgovorna putovanja.

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2020 © Sva prava pridržana GREEN.HR
cookies

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti