Ovlaživanje prostorija u stanu put je ka zdravijem i kvalitetnijem životu

GREEN_300_listici_sredina

Idealna vlažnost zraka prema preporukama liječnika iznosi oko 40 %.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Suhi zrak nije samo neprijatelj organizma. Zbog njega, u vašem domu mogu nastradati i drage slike, namještaj pa čak i parketi. Ovlaživanje prostora jeftinim i jednostavnim načinima poboljšat će kvalitetu zraka u vašem stanu, a potom i kvalitetu vašeg života općenito.

Možda o tome niste tako razmišljali, ali prostor u kojem je zbog grijanja uvelike smanjena vlažnost zraka nije dobar prostor za boraviti u njemu.

Umor, pospanost, razdražljivost, slabija koncentracija, nervoza i glavobolja tek su početak priče o smetnjama koje uzrokuje suh zrak u domovima. Zbog suhog zraka koža vam se suši i javlja se osjećaj svrbeži. Duža izloženost može uzrokovati pojavu infekcija gornjih dišnih puteva uslijed isušivanja služnice, kao i žarenje u očima.

Suhi zrak nije samo neprijatelj organizma. Zbog njega, u vašem domu mogu nastradati i drage slike, namještaj pa čak i parketi.

Najveća prednost koju možete dobiti od ovlaživača zraka jest da će vaše okruženje učiniti manje pogodnim za širenje virusa i prehlada. Obilje prehlada u zimskoj sezoni više je posljedica suhog zraka u zatvorenom prostoru gdje kolaju virusi u zraku nego hladnog vremena. Toplina u domu tijekom zimskih mjeseci može dovesti do isušivanja kože, posebice kože ruku koja ima manje uljnih žlijezda. Dobar ovlaživač zraka može pomoći kako biste najveći organ održali hidratiziranim i mekim. Alergičari mogu primijetiti pogoršanje simptoma kada je zrak suh. Dodavanjem vlage u zrak smanjuje se iritacija dišnih puteva te se tako smanjuju i simptomi alergije i astme, a dobro je i znati da umanjuje hrkanje.

Dobro ovlaživanje prostora neće popraviti kvalitetu samo vašeg života. Drvenom namještaju također ćete produžiti vijek trajanja, a električne uređaje čuvati od kvarova. I mnoge vrste kućnog bilja dodavanjem ovlaživača zraka u prostoriji osjetit će promjene.

Zanimljivo i znanstveno dokazano – ovlaživač zraka vaš će dom činiti toplijim. Što je više vlage u zraku, bolje ćete osjećati toplinu. Zrak s temperaturom od 21 °C i 10 % vlage izazvat će osjet kao da je u prostoriji 19,5 °C, dok će uz vlažnost od 50 % djelovati kao da je unutra temperatura 20,5 °C.

Stoga je zrak u prostoriji uvijek potrebno ovlažiti…pogotovo kada bijeg u toplo od snijega i hladnoće želite pretvoriti u potpunu idilu!

Kako?

Prostor u kojem najčešće boravite trebao bi imati idealne uvjete, a idealna vlažnost zraka prema preporukama liječnika iznosi oko 40 %. Problemi nastaju kada ona u zatvorenom prostoru pada ispod 30 %, što se najčešće događa zimi zbog prevelike upotrebe grijanja.

Male promjene u domu uistinu mogu promijeniti kvalitetu života.

Za početak je dovoljno iskoristiti ono što se u svakom domu nalazi na dohvat ruke – radijator. Na njega stavite posudu s vodom u koju ćete dodati nekoliko kapljica eteričnog ulja. Ne samo što će na taj način doći do bržeg isparavanja vode i bolje cirkulacije vlažnog zraka, već će eterična ulja blagotvorno djelovati na dišne puteve. Eukaliptus, lavanda, čajevac te svakodnevno mijenjanje vode i već ste svakim danom sve bliže kvalitetnijem zraku u domu (ili uredu).

Također, možete u obični lončić staviti vodu te u njega ubaciti koru limuna, grejpa ili naranče. Dok to na laganoj vatri ključa, u vašem će se domu podići vlažnost zraka, ali i vaše raspoloženje od mirisa omiljenih citrusa.

Dobro rješenje je zračenje prostorija do tri puta dnevno u kratkim periodima i zimi i ljeti. Takvi mali rituali nek vam postanu praksa i vrlo brzo ćete osjetiti razliku.

Loša kvaliteta zraka u domu ili uredu, gdje puno boravimo, utječe negativno na zdravlje organizma. Ovakvim “sitnicama” poboljšajte kvalitetu zraka, a prostorima u kojima puno boravite možete dodati i ovlaživač zraka, jer sada znate kakve će sve dobrobiti on unijeti u vaš život.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Nemoj pozeleniti, jer je stigao još jedan mail.

Prijavi se na ovaj newsletter i okreni novi list! 

Vezani članci

Više sa Green.hr

Razgovor s plesnim parom kojem ekologija nije strana.
Ulažu napore da se do 2025. godine 100 posto primarne ambalaže mogu reciklirati.

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2020 © Sva prava pridržana GREEN.HR
cookies

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti