sophia-marston-bZI7Wj_KoWw-unsplash

Prvim danom nove godine, plastične vrećice trebale bi otići u povijest

GREEN_300_listici_sredina

Pripremite platnene vrećice

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Iz novogodišnjeg slavlja, mnoge će probuditi činjenica kako od 1. siječnja više neće moći kupovati u trgovinama plastičnom vrećicom.

Nakon što su u prosincu prošle godine aktivisti Greenpeacea predali 65,000 potpisa skupljenih peticijom za zabranu upotrebe plastičnih vrećica u trgovinama, u srpnju ove godine Sabor je usvojio Zakon o gospodarenju otpadom u kojem se nalazi i zabrana laganih plastičnih vrećica za nošenje koja stupa na snagu 1.siječnja 2022. godine. Što bi značilo da klasične plastične vrećice od subote, 1.siječnja više neće biti u opticaju u trgovačkim centrima i trgovinama.

Kako tvrde iz Greenpeacea, ovaj Zakon donosi i zabranu nekih jednokratnih plastičnih predmeta, koja proizlazi iz Direktive EU o jednokratnoj plastici. Odmah su se zabranili i plastični tanjuri, pribor za jelo, slamke, štapići za miješanje napitaka, štapići za uši, štapići za balone, posude za hranu i piće od stiropora te tzv. oksorazgradiva plastika. “Iako nas ove vijesti raduju, ne raduje nas manjak ambicioznosti kad su u pitanju neke druge odredbe, još puno toga može se i mora napraviti da bismo se suočili s najezdom plastike. Neki od nužnih sljedećih koraka za koje se zalažemo su proširenje zabrane i na vrlo lagane plastične vrećice i postavljanje konkretnog cilja smanjenja potrošnje za one jednokratne plastične proizvode koji će ostati na tržištu. I najvažnije, prijelaz na višekratnu upotrebu i sustave za ponovno punjenje, a ne puka zamjena plastike drugim materijalima za jednokratnu upotrebu, poput papira, bioplastike i slično”, napisali su aktivisti tada na svojim službenim stranicama.
Zasad će u upotrebi ostati vrećice s debljinom stijenke manjom od 15 mikrometara i to za potrebe rasute hrane i higijenskih razloga. Stoga, ako još uvijek niste od ovog vikenda pripremite svoje višekratne platnene vrećice jer isto vrijedi i za tržnice.

PHOTOS BY: Unsplash, GreenPeace / Sva prava pridržana

Vezani članci

Više s Green.hr

Jedan je od najpopularnijih drogerijskih make up brendova lansirao prvu održivu liniju šminke

Noviteti za vašu kozmetičku torbicu

Prva takva u svijetu: Ovo je ‘veganska violina’ izrađena bez životinjskih proizvoda

U radionici Padraiga O’Dubhlaoidha, irskog majstor za violine, stvoren je prvi svjetski set veganskih tijela za violinu koji su ikada bili certificirani i registrirani s kultnim veganskim zaštitnim znakom The Vegan Society. Projekt je nastao tijekom prvih mjeseci lockdowna kao kulminacija Padraigovog 40-godišnjeg iskustva i napora da u svoje instrumente uvede što održivije materijale. “S obzirom da se …

Stručnjaci upozoravaju: “Više zaštićenih područja neće spasiti bioraznolikost”

Plan nema sve što je potrebno

Eko-radionice s daškom svjetske graditeljske povijesti u Varaždinu

Stara tehnika koju treba oživjeti

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.