164333920_919778998788475_8491469417098165480_n

Prvi u svijetu: Raskošne dijamante ova tvrtka izrađuje od zagađenih čestica iz zraka

GREEN_300_listici_sredina

Estetika u službi brige za okoliš

Kad bi vam netko rekao da je dijamant kojeg vidite u izlogu izrađen od zagađenog zraka gotovo da ne biste povjerovali. No, tvrtka Aether iz New Yorka upravo na tome zasniva svoju proizvodnju. Prvi u svijetu izrađuju dijamantni nakit potpuno ekološki prihvatljiv, dapače u službi je suzbijanja zagađenih čestica iz zraka.

Dijamanti su ženini najbolji prijatelji. Barem je tako pjevala slavna plavuša Marilyn Monroe u kultnom američkom filmu “Muškarci više vole plavuše” iz davne 1953. godine. Njima je očarana bila i kolegica joj, glumačka ikona Audrey Hepburn u filmu “Doručak kod Tiffanyja” kad je gledala dijamante u izlogu.

I uistinu, dijamanti su vječni i nevjerojatno šarmantni kad ih ugledamo na ženinom vratu, ruci ili ušima, no njihova je izrada nešto manje šarmantna, posebice za okoliš. Glavne nevolje u poslu s dijamantima počinju već u prvoj fazi, fazi vađenja. Primjerice, nepromišljeno vađenje dijamanta u Angoli dovelo je do krčenja šuma, erozije tla i prisilnog preseljenja stanovnika. Rudari su izgradili brane i preusmjerili rijeke kako bi razotkrili korita, štetno utječući na ribu i ostale divlje životinje. U Sierra Leoneu rudari su iza sebe ostavili tisuće ružnih napuštenih rudarskih jama, ostavljajući teren neprikladnim za stanište divljih životinja ili za uzgoj. Ni uvjeti za radnike nisu nimalo zavidni. U nekim afričkim zemljama rudari dnevno zarađuju i dolar po vađenju. Rad je često prisiljen, uključujući i dječji rad. Radnici su izloženi fizičkom i seksualnom zlostavljanju, a tu su i bolesti koje su prisutne u stambenim objektima nesanitarnih radnika.

Takvom načinu dolaženja do ovih vrijednih kamenja doskočila je tvrtka Aether koja je prva takva u svijetu koja brine o okolišu i potpuno je održiva. Iako se čini gotovo nevjerojatno, ali za izradu raskošnog nakita u ovom je slučaju glavni sastojak – zagađeni zrak. Naime tvrtka Aether, koristi atmosferske kolektore za izvlačenje onečišćenja zraka s neba i sakupljanje u posebne filtere. Radnici sintetiziraju zarobljeni ugljik u korisnu ugljikovodikovu sirovinu koja je pogodna za uzgoj dijamanata u reaktorima. Kako se atomi ugljika poravnavaju u kristalni oblik, dijamanti rastu jedan po jedan fraktal. Nakon što dijamanti izađu iz reaktora, spremni su za rezanje i poliranje, baš poput miniranih dijamanata.
“Posvećeni smo bez presedana modernoj alkemiji pretvaranja onečišćenja zraka u drago kamenje. Također, vrlo smo transparentni u industriji dijamanata te ono o čemu govorimo našim kupcima uistinu i činimo”, rekao je u priopćenju Ryan Shearman, izvršni direktor Aethera.


Dijamanti dobiveni u laboratoriju često se reklamiraju kao ugljično neutralni i / ili održivi. Iako oni imaju prednosti u odnosu na minirane dijamante, takvi dijamanti trebaju ugljik, a to još uvijek treba negdje nabaviti. To tradicionalno znači da se koriste fosilna goriva. Aetherova filozofija proizvodnje potpuno je nova i drugačija. Za svaki dijamant od 1 karata koji proizvede, iz tvrtke tvrde da uklanja 20 metričkih tona atmosferskog CO2. To je jednako ugljičnom otisku prosječne osobe tijekom 1,25 godine.

Ono što žele od svoje proizvodnje je ukazati na negativne klimatske promjene kojima se svakim danom sve više susrećemo, te kako treba tragati za najpovoljnijim načinima proizvodnje koje imaju odgovornost i svijest prema planeti.
“I mnogi će reći kako samo zato što je nešto ekološki ne znači da je uvijek i dovoljno atraktivno da biste to poželjeli nositi. No Aetherovi dijamanti mogu stati uz bok drugim takvim tvrtkama. Vrlo su dražesni, moderni i šik“, izjavio je Shearman.
Ova ekološki prihvatljiva marka trenutno je specijalizirana za prstenje, no također nudi i nekoliko ogrlica i naušnica, kao i manžetnu za rukave, a u planu je proširiti ponudu u budućnosti.

PHOTOS BY: Instagram @aetherdiamonds / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.