Upoznajte Daria Kožula: Osnivača organskog, održivog i 100 % plant-based restorana

GREEN_300_listici_sredina

Na otoku Braču

Dario Kožul, osnivač BioManije, bio je jedan od panelista na ovogodišnjem Greencajt festivalu, a sada nam je otkrio više o svom projektu BioMania.

Brend i restoran BioMania, čiji je osnivač Dario Kožul, je koncept zdrave prehrane i održivog života iza kojeg stoji jedna topla i zelena priča. Kako to obično biva, sve je krenulo s idejom koja je kao mala sjemenka izrasla u nešto veliko i lijepo.

„Počeli smo kao vegetarijanska street food kućica na najpoznatijoj hrvatskoj plaži, Zlatni Rat. Slijedom velikog interesa posjetitelja shvatili smo da ne možemo i ne želimo stati samo na tome. Danas je BioMania etablirani veganski brend iza kojeg stoji moto ‘Plant Based and Much More’. Osim street food kućice pokrenuli smo i veganski restoran koji je prošle godine u „Vegan – Vegetarian“ kategoriji bio među deset najboljih na svijetu prema platformi TripAdvisor”, započeo je priču Dario.

Od samog početka imali ste ideju o jednom drugačijem pristupu ugostiteljstvu. Što vas i danas čini posebnima? 

“Naš glavni cilj je pokazati da održivi pristup ugostiteljstvu donosi benefite svima – od lokalne zajednice i malih proizvođača, gostiju, zaposlenika do samih pokretača inicijative, jer je ekonomski isplativiji nego uobičajeni poslovni model. U centar svega trudimo se staviti dobrobit čovjeka – kako naših gostiju, tako i naših dobavljača i partnera. Dio namirnica uzgajamo sami da bi skratili lanac dostave. One namirnice koje nisu dostupne na otoku tražimo prvo u Županiji, a iznimno i diljem Hrvatske. Pri izboru dobavljača vodimo računa o njihovoj posvećenosti održivosti; osobno poznajemo većinu svih naših partnera.”

Što može očekivati osoba koja dođe kod vas na doručak, brunch, ručak ili večeru? 

“Trudimo se oko detalja; od ekološki prihvatljivih materijala, posvećenosti Zero waste konceptu, ambijenta punom bilja i iskreno veselog pristupa do zaista ukusnih i izbalansiranih obroka; važno nam je potaknuti svijest o važnosti zdrave prehrane ali i mnogih drugih stvari. Uživajući u našim jelima, gosti postaju dio šire priče o održivosti i brizi za planet. Najkraće, kroz svakodnevne prakse i primjere, želimo inspirirati i educirati naše posjetitelje o važnosti održivog življenja.”

Osim brige o održivosti, na čemu je još fokus cijelog tima BioManie?

“Vjerujemo da je jedan od ključeva uspjeha upravo u stvaranju toplog, gotovo obiteljskog okruženja koje obuhvaća sve aspekte našeg poslovanja. Naša posvećenost održivosti ne odnosi se samo na ekološke aspekte, već i na izgradnju čvrstih, ljudskih veza; osim s partnerima dobavljačima i unutar našeg tima i s našim gostima. Kada dođete u naš prostor odmah ćete osjetiti dobrodošlicu i toplinu koja proizlazi iz energetski izbalansiranog radnog okruženja. Ova pozitivna energija se prenosi na naše goste, omogućujući im da uživaju u obroku pripremljenom s ljubavlju i pažnjom. Vjerujemo da održivost počinje s ljudima – s načinom na koji se odnosimo prema našim zaposlenicima, prema našim gostima i prema zajednici u kojoj djelujemo.”

Svaki obrok u BioManiji je rezultat zajedničkog truda, prijateljske suradnje i duboke predanosti cilju. Kako ste to uspjeli postići? 

“Upravo ta jedinstvena kombinacija održivosti čini BioManiju posebnim mjestom. Kružna ekonomija u našem kontekstu znači stvaranje održivog sustava u kojem se resursi ponovno koriste i recikliraju, otpad minimizira, izbjegava se jednokratna plastika, razdvaja se otpad, maksimizira energetska učinkovitost, odgovorno se koristi voda sto sve vodi pozitivnom ekološkom utjecaju. Ovaj pristup podržava dugoročnu ekološku ravnotežu i promovira održive prehrambene prakse. Važna je uloga i nutricionista u timu. Ona osigurava uravnotežene obroke te pridonosi da osim okusa jela budu izbalansirana po pitanju proteina, vitamina i minerala. Kod kreiranja jela posebna pažnja se posvećuje eliminaciji glutena te drugim vrstama intolerancija.”

Ove sezone BioMania uvodi nekoliko noviteta, a Dario nam je otkrio i koji su to: 

“Suradnju s biodinamičkim proizvođačima širimo i na polje vinogradarstva. Prošle godine smo predstavili nekoliko vina stranih proizvođača, ali ove godine se vraćamo gotovo isključivo domaćim vinarima što je rezultat rasta i razvoja prirodnih vina u Hrvatskoj. To nas posebno veseli” entuzijastično je najavio Dario, istovremeno najavljujući nadolazeće događaje poput kušanja vina kao i partnerstva u inicijativi “Dalmatinska marenda” Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Ideja je predstaviti Dalmaciju kroz njezinu tradicionalnu kuhinju. Pripremamo nekoliko jela kako bismo doprinijeli ovom hvalevrijednom projektu”.

Dolaze li k vama samo vegani?  
“Ono sto je za nas karakteristično je da smo izgleda uspjeli pogoditi okuse i ukuse vrlo širokog spektra ljudi. Vise od 70% naših gostiju su fleksitarijanci, dakle svejedi. Sjajno je vidjeti kako, često za istim stolom, ljudi zaista različitih prehrambenih navika, sa jednakim žarom uživaju u okusima”, sa smiješkom otkriva Dario.

Uvijek dobro raspoloženi BioMania tim možete posjetiti svaki dan od 12:00 (uskoro od 10) do 22:00 u Bistrou na prekrasnoj terasi s otvorenim pogledom na more u centru Bola te pojesti doručak, brunch, ručak ili večeru. Ako vas put odvede na plažu Zlatni rat tamo vas, u sklopu ‘Food courta’ od 11-17 čeka ne samo organska već i 100 % bezglutenska ponuda jela, slastica i pića.

PHOTOS BY: BioMania / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.