nick-romanov-hrIUgoI61pI-unsplash

Prve lopatice vjetroturbina koje se mogu reciklirati spremne za komercijalnu upotrebu na moru

GREEN_300_listici_sredina

Rješenje dugogodišnjeg problema

Siemens Gamesa tvrdi da je stvorio prve u svijetu lopatice vjetroturbina koje se mogu reciklirati. Lopatice turbine pod nazivom RecyclableBlade spremne su za upotrebu na moru. Novi dizajn oštrice omogućuje raspadanje dijelova i materijala na kraju njihovog vijeka trajanja.

Siemens Gamesa Renewable Energy priopćio je da je stvorio prvi lopaticu vjetroturbine koja se može reciklirati, što predstavlja najnoviji primjer kako industrija pokušava pronaći načine za ponovnu uporabu materijala. U priopćenju španjolsko-njemačka inženjerska grupa tvrdi da su njezine lopatice pod nazivom RecyclableBlade “prve lopatice vjetroturbina na svijetu koje se mogu reciklirati i spremne su za komercijalnu upotrebu na moru”.

Tvrtka Siemens Gamesa kaže da će raditi s njemačkim poduzećem RWE na instaliranju lopatica na obalnoj vjetroelektrani Kaskasi u njemačkom Sjevernom moru, za koju se očekuje da će komercijalne operacije započeti 2022. godine. Tvrtka, čiji je glavni dioničar Siemens Energy, rekla je da također surađuje s EDF Renewables na cilju postavljanja nekoliko setova lopatica u buduću vjetroelektranu na moru. Slična suradnja odvija se s wpd-om, tvrtkom sa sjedištem u Njemačkoj koja razvija i upravlja vjetroelektranama.

Pitanje što učiniti s lopaticama vjetroturbina kada više nisu potrebne zadavalo je glavobolju industriji. To je zato što se kompozitni materijali od kojih su napravljene oštrice teško recikliraju, što znači da mnoge završe na odlagalištima kad im istekne vijek trajanja.
Dok vlade diljem svijeta pokušavaju povećati svoje kapacitete za obnovljivu energiju, broj vjetroelektrana u svijetu samo će rasti, što će zauzvrat povećati pritisak na sektor da pronađe održiva rješenja za zbrinjavanje lopatica. RecyclableBlade postavlja put u budućnost u kojoj će potpuna reciklabilnost nekog projekta postati zahtjev tržišta.

PHOTOS BY: Siemens Gamesa, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.