jean-louis-aubert-L49iaAmLMDc-unsplash

Prva takva u svijetu: Ovo je ‘veganska violina’ izrađena bez životinjskih proizvoda

GREEN_300_listici_sredina

S boljom akustikom od klasične

Iako bi mnogi rekli kako je izrada violine bezopasna za okoliš, prevarili bi se. To najbolje zna i ovaj ekspert za izradu i sviranje.

U radionici Padraiga O’Dubhlaoidha, irskog majstor za violine, stvoren je prvi svjetski set veganskih tijela za violinu koji su ikada bili certificirani i registrirani s kultnim veganskim zaštitnim znakom The Vegan Society. Projekt je nastao tijekom prvih mjeseci lockdowna kao kulminacija Padraigovog 40-godišnjeg iskustva i napora da u svoje instrumente uvede što održivije materijale. “S obzirom da se naš planet suočava s krizama na gotovo svim frontama, kolektivni glas ljudi koji žele pravedniju budućnost svakim danom postaje sve jači”, rekao je violinist. “Etički glazbenici dio su ovog pokreta i dugo su priželjkivali violinu koja je potpuno veganska, a da zadržava sve kvalitete klasičnog instrumenta”, dodaje. 

Iako bi mnogi pomislili kako je violina instrument sačinjen od drva i žice, potpuno bezopasan za okoliš i životinje, tradicionalni instrumenti imaju prošlost usko vezanu za životinjske proizvode. Primjerice, violine koriste ljepilo za kopita i kožu – proizvod dobiven od kože, kostiju i tetiva zaklanih životinja kao primarno ljepilo za montažu i popravke. Konjska dlaka, još jedan nusproizvod klaoničke industrije, slonovača ili mastodontna kost ponekad krase vrh pramca, a komponente poput kože ili sedefa pokrivaju držače za palac i uljepšavaju klinove za podešavanje. Padraigova kreacija je posebna jer je prva koja je 100% bez životinjskih primjesa. Za poleđinu, vrat, rebra i svitak koristio je uložak (ukrasni rub na prednjoj i stražnjoj strani violine) izrađen od parenog drva kruške obojenog u crno šumskim voćem. Njegovo prilagođeno ljepilo, sastavljeno dijelom od izvorske vode prikupljene s brda iza njegove kuće, 100% je prirodno.

Osim toga, Padraig kaže da njegova prirodna ljepila imaju akustične prednosti u odnosu na tradicionalna ljepila na bazi životinja. “Naučio sam puno o svom zanatu tijekom godina istraživanja i u konačnici je znanost o očuvanju dovela do niza otkrića koja su dovela do uspjeha”, ističe. “Tijekom svojih eksperimenata također sam otkrio da veganska violina ima nepredviđene prednosti. Osim koristi za životinje, društvo i naš okoliš, postalo je vrlo jasno da ljepila životinjskog podrijetla štetno djeluju na violine, izazivajući snažne napetosti na drvenim dijelovima. Ljepilo koje koristim u mojim veganskim violinama, međutim, nemaju takav učinak. Bez obzira na etiku, ovo je i akustično poboljšanje”, dodaje stranim medijima u nadi kako će mnogi glazbenici prihvatiti ovakav način proizvodnje glazbala.

PHOTOS BY: Twitter, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.