Provedeno je istraživanje među igraćim konzolama; evo koja je ekološki najprihvaćenija

GREEN_300_listici_sredina

Vječita borba između Sonyja, Microsofta i Nintenda

Nebitno jeste li više tim PlayStation, Xbox ili Nintendo, statistika i brojke gotovo nikad ne lažu te ako ste veći fan prvog ili drugog navedenog ovim vam se podaci nikako neće svidjeti.

Prema posljednjem jednomjesečnom istraživanju koje je provela tvrtka NerdWallet, Nintendo Switch je financijski najpristupačnija i ekološki najprihvatljivija igraća konzola. Tako kaže njihova nova studija koja je provedena tijekom prosinca prošle i siječnja ove godine, a nastojala je utvrditi ekonomski i ekološki utjecaj konzola vodeća tri proizvođača – Nintendo, Sony i Microsoft. Koristeći razne izvore, odredili su prosječni broj kupljenih igara, prosječni trošak dodatne opreme i članstva te koliko snage svaka konzola zahtijeva dok je aktivna i u stanju mirovanja. Kombinacija ovih statističkih podataka odredila je “životni vijek” svake proučene konzole. U ovom istraživanju, “vijek trajanja” konzole izračunat je kao prosječno vrijeme kada je potrošač aktivno koristio svoju konzolu, pod uvjetom da je navedeni potrošač kupio svoju konzolu godinu dana nakon puštanja u prodaju.

Tako je ovo istraživanje ispitalo koliko energije potroši svaka od konzola koje uključuju Nintendo, Sony i Microsoft tijekom posljednje tri generacije konzola – Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo Wii, Xbox One, PlayStation 4, Nintendo Wii U, Xbox Series S/X, PlayStation 5 i Nintendo Switch. Istraživanje pokazuje da Microsoftove konzole troše najviše energije tijekom njezinog životnog vijeka, dok Nintendove konzole troše najmanje energije. To čini ovu japansku igraću konzolu Nintendo Switch posebno dobrim izborom za potrošače koji u ovoj godini žele smanjiti potrošnju energije. Za one koji pak više žele igrati retro igre, Wii U također se pokazao kao izvrstan izbor sa zapanjujuće niskom energetskom potrošnjom.

Što se tiče ukupnih troškova tijekom trajanja konzole, i ovdje prednjači Nintendo Switch kao konzola koja i dalje košta puno manje od trenutne tržišne konkurencije. Studija je rangirala konzole iz posljednje tri generacije, od najskupljih do najjeftinijih. Sonyjev PlayStation 5 ovdje je svrstan u sam vrh skupoće, dok je ekološki najprihvatljivija konzola Nintendo Switch ovdje zauzela deveto mjesto, na začelju je Nintendov Wii. Unutar trenutne generacije u kojoj se na velika zvona spominje najnovija PlayStation igraća konzola iz Sonyjeve gaming tvornice, Nintendo Switch ponovno izlazi na prvo mjesto kao najisplativiji u smislu svih činjenica koje se uzimaju u obzir; od cijene do izdržljivosti i ekološke učinkovitosti. Konzola se, unatoč jakoj konkurenciji, izuzetno dobro prodaje, nesumnjivo zbog velikog izbora igara sa Super Marijem na vodećem mjestu.

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.