li-an-lim-ycW4YxhrWHM-unsplash

Prosvjednici u borbi za očuvanje bioraznolikosti: “Zato je važno danas biti na ulici”

GREEN_300_listici_sredina

Hitnost problema u rukama moćnika

Ptice, drveća, transparenti, samo su dio rekvizita stotine prosvjednika koji su ovog vikenda okupirali ulice Motreala ne bi iskazali svoju zabrinutost oko očuvanja bioraznolikosti zbog koje su se u ovom kanadskom gradu okupile 193 zemlje na UN summitu COP15 ne bi li postigli dogovore i između ostalog, do 2030. zašitili 30 posto mora i kopna.

Ni temperature ispod nule nisu spriječile stotine prosvjednika u Montrealu kako bi marširali za biološku raznolikost zbog koje se upravo u tom kanadskom gradu trenutno održava UN-ov summit COP15, a kojim bi se trebao uvesti snažan novi sporazum za zaštitu prirode u cijelom svijetu. Noseći kostime koji izgledaju poput ptica, drveća i karibua ulicama Montreala, aktivisti su istaknuli da summit COP15 neće zadovoljiti hitnost problema, jer oko milijun biljaka, kukaca i drugih životinjskih vrsta već sada prijeti izumiranje.

“Mi također sudjelujemo na pregovorima i vidimo što se događa i to očito nije dovoljno u usporedbi s našim ambicijama i našim prioritetima”, rekla je stranim medijima Esmeralda Wirtz iz Global Youth Biodiversity Network, koja je doputovala iz Belgije kako bi sudjelovala na summitu. “Zato je danas važno biti na ulici”, ističe.

Delegati iz 193 zemlje na summitu razmatraju 24 cilja, uključujući smanjenje onečišćenja i zaštitu 30% svjetskog kopna i mora do 2030. godine. “Vlade su imale dosta vremena da postignu dogovor koji nam je potreban da spasimo bioraznolikost našeg planeta od izumiranja”, tvrdi Oscar Soria, direktor kampanje u Avaazu, globalnom građanskom pokretu koji je pomogao organizirati subotnji marš.

Budući da se o nacrtu sporazuma još uvijek pregovara, Soria se zabrinuo da neće biti dovoljno vremena za ambiciozan dogovor prije zatvaranja summita 19. prosinca. “Oni su COP15 pretvorili u sukob”, rekao je Soria. Na maršu kroz Montreal također su se pojavili i prosvjednici zaštitu ljudskih prava, posebno onih domorodačkih skupina koje su godinama radile na sprječavanju gubitka prirode na svojoj zemlji.

Arkilaus Kladit, član plemena Knasaimos-Tehit, doputovao je u Montreal iz Zapadne Papue, Indonezija. Kladit je rekao za Reuters putem da nezakonita sječa i razvojne aktivnosti prijete njihovim šumama. Ministri zemalja pridružuju se pregovorima ovog tjedna s nadom da će usvojiti dogovor koji će voditi očuvanje prirode do 2030. godine, a i nakon toga.

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.