DSC06760-scaled

Prosvjed u kojem želite sudjelovati: Ovogodišnji Klimatski marš u fokus stavlja klimatsku pravdu i globalni mir

GREEN_300_listici_sredina

Problemi koji zovu na ulice

Za nešto manje od 2 tjedna, točnije 23. travnja 2022. godine organizacija Extinction Rebellion Zagreb organizira Klimatski marš koji ovog puta u fokus osim klimatsku pravdu, stavlja i ratnu situaciju u Europi i svijetu.

Pod krilaticom “Za globalni mir. Za klimatsku pravdu. Za društvenu pravdu.”, 23. travnja s početkom u 15:00h ispred zagrebačkog HNK-a kreće povorka Klimatskog marša koji se posljednji put održao u studenom prošle godine i okupio zavidan broj istomišljenika koji se slažu kako je ključno vrijeme za promjene. “Još do nedavno smo mogli govoriti da ratovi razaraju brzo, a klimatska kriza i sistem polako. Nažalost, to više nije točno. Klimatska kriza eskalira gotovo jednakom brzinom kao i ratovi, a posljedice su jednako katastrofalne. Znanost već desetljećima upozorava na jasno vidljive simptome klimatske krize: porast temperatura i razine mora, propadanje usjeva, suše, poplave, temperaturni ekstremi, gubitak bioraznolikosti i kolaps mnogih ekosustava. Posljedično, to uzrokuje nestašice hrane i vode, društvenu nestabilnost, ratove i izbjegličke krize. Zajednički uzrok tome vidimo u kapitalističkom, kolonijalnom i patrijarhalnom sustavu koji stihijski crpi resurse Zemlje, nasilno eksploatira ljude te uništava prirodu i zajednice”, istaknuli su iz organizacije Marša.

Kako su istaknuli iz Extinction Rebelliona koji organizira ovogodišnji Klimatski marš, nužne su promišljene, hitne, regenerativne, dugoročne i održive promjene koje neće biti nauštrb najranjivijih u društvu, marginaliziranih zajednica i regija, a pogotovo Globalnog Juga, teško pogođenih ratovima za resurse i klimatskom krizom. Nužna je planetarna tranzicija na obnovljive izvore energije uz smanjenje energetskih potreba, društvena i ekonomska pravda te ravnomjerno raspoređena dobrobit svih stanovnika naše planete. Okupljanje kreće u 14:30, a povorka će se kretati rutom od HNK-a prema Frankopanskoj ulici, sve do Ilice, glavnog zagrebaškog trga, Praške ulice, a sve završava u parku Zrinjevac. Sve obavijesti oko Marša možete pratiti ovdje.

PHOTOS BY: Luka Cerovina / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.