julian-hanslmaier-afyeajNGFKg-unsplash

Prošlo je tek 16 dana nove godine, a ovo su pozitivne vijesti koje bude nadu

GREEN_300_listici_sredina

Donosimo najzanimljivije

Prošlo je malo više od dva tjedna od početka nove godine. Iako loše vijesti pristižu svakodnevno, mi smo za ovaj tmurni ponedjeljak izdvojili što se to sve dogodilo pozitivno diljem svijeta u ovih 16 dana 2023. godine.

Aktivisti diljem svijeta konstantno upozoravaju na zaštitu prirode, okoliša i životinja. Neki od napora koje su godinama ulagali konačno su u prvih dva tjedna 2023. godine urodili plodom. Paralelno, ljudi su sve više osvješteniji, paze na okoliš i u sve većem broju okreću novi, zeleni list.

Oporavio se ozonski omotač 

Ozonski omotač na dobrom je putu da se potpuno oporavi u roku od četiri desetljeća zahvaljujući globalnim naporima da se postupnu ukinu kemikalije koje oštećuju ozonski omotač. Prema Ujedinjenim narodima, ako trenutne politike za zaštitu okoliša ostanu na snazi, ozonski omotač mogao bi se u potpunosti oporaviti do 2040. godine, no polarnim regijama trebat će oko dva desetljeća dulje.

Zabranjena jednokratna plastika

Engleska je zabranila jednokratnu plastiku poput pribora za jelo, tanjura i plastičnih pladnjeva. Iako još uvijek nije poznato kada ova zabrana stupa na snagu, ovo je velik korak prema čišćoj, zelenijoj budućnosti. Sličan potez slijedi i Škotska i Wales.

Službene brojke pokazuju da se u Engleskoj svake godine koristi više od milijardu tanjura za jednokratnu upotrebu te više od četiri milijarde komada plastičnog pribora za jelo. Plastični otpad često se ne razgrađuje i može stajati na odlagalištu dugi niz godina.

Zabrana krzna i testiranja

Novi lijekovi ne moraju se više testirati na životinjama da bi dobili odobrenje Američke agencije za hranu i lijekove (FDA). Riječ je o povijesnom pomaku za prava životinja. To znači da dolazi vrijeme za prelazak na alternativne metode testiranja koje ne uključuju životinje.

Zbog te odredbe Agencija bi se trebala početi više oslanjati na alternativne metode, kao što je računalno modeliranje, “organski čipovi” i druge metode testiranja koje ne uključuju životinje.

U Kaliforniji je konačno stupio na snagu zakon izglasan 2019. godine za uvođenje zabrane prodaje i proizvodnje krzna. Riječ je o zakonu koji je usvojen u kalifornijskom zakonodavnom tijelu još 2019. godine. No, trebalo je proći više od tri godine kako bi on stupio na snagu, odnosno da svi dosadašnji uzgajivači zatvore svoje farme.

Novi planet 

NASA-in specijalni teleskop otkrio je novi egzoplanet koji bi, sudeći po dosadašnjim podatcima, mogao biti nastanjiv. Iako su ovo dobre vijesti, to ne znači da trebamo ignorirati zaštitu svog planeta.

Nalazi se na tolikoj udaljenosti od svoje zvijezde da bi na njima moglo biti vode u tekućem stanju, što je jasan znak da je planet možda nastanjiv. Naime, planet ne smije biti previše blizu svoje zvijezde jer bi voda isparila, ali ne smije biti ni predaleko da se ne bi zamrznula.

Euro za svaki opušak 

Prema novim ekološkim propisima u Španjolskoj, duhanske će tvrtke morati platiti račune za čišćenje milijuna opušaka koje pušači odbace svake godine. Tamošnje vlasti još se nisu izjasnile kako će se čišćenje provesti i koliko će to koštati duhanske kompanije, no katalonska studija Zero waste Society Rezero procijenila je troškove između 12 i 21 eura po građaninu godišnje što je ukupno do 1 milijarde eura.

Proizvođači cigareta vjerojatno će troškove prenijeti na potrošače povećanjem cijena proizvoda, što bi također moglo poslužiti kao još jedan poticaj za prestanak pušenja.

Nije ubijen niti jedan nosorog 

Prvi put od 1977. godine nije ubijen niti jedan nosorog u najvećem svjetskom rezervatu za ugrožene životinje u indijskoj saveznoj državi Assam. Taj je podatak objavljen u ovoj godini, ali odnosi se na razdoblje 2022. godine.

Ipak, odličan je to primjer i temelj za daljnju zaštitu ove ugrožene životinje. Krivolovci su ubili više od 190 nosoroga u Assamu između 2000. i 2021., ali niti jedan nije ubijen prošle godine, prema podacima koje je policija Assama podijelila s Reutersom.

Vijesti iz Hrvatske 

Učenicima, ali i studentima produženo je besplatno putovanje željezničkim prometom. Naime, nastavlja se pilot projekt HŽ-a sve do 31. prosinca 2024. godine. Svi oni vlak mogu besplatno koristiti od mjesta stanovanja do mjesta školovanja kao i za povremena putovanja u 2. razredu redovnih vlakova u mjesnom i međumjesnom prijevozu.

Zagrepčani se sve više privikavaju na novi model zbrinjavanja otpada i nove ZG vrećice. Kako su nam potvrdili iz Grada, do sada su u 80 do 90 posto spremnika pronađene većinom ZG vrećice, kojih je prodano oko 1,400,000 rola, odnosno ukupno oko 14 milijuna.

Konačno je započela sadnja opustošenih područja u Park šumi Marjan nakon sanacije od utjecaja potkornjaka. Na lokaciji Lubinski porat na splitskom Marjanu posadit će se 3000 sadnica na šest hektara!

 

 

 

PHOTOS BY: Unsplash, Guliver image, Facebook, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.