BR5AC3 France, Drome and Vaucluse, wind turbines and Tricastin Nuclear Power Station

Pronuklearne zemlje pritišću ostatak Europe: ‘To je obnovljivi izvor energije’

GREEN_300_listici_sredina

Europska komisija objavit će studiju o nuklearnoj infrastrukturi.

Europska unija kao cjelina ima oko 100 GW instaliranih nuklearnih kapaciteta te proizvodi otprilike četvrtinu električne energije u EU.

Zemlje koje glasno podržavaju nuklearnu energiju iznijele su u utorak argument da je takav oblik energije ključan za postizanje klimatskih ciljeva Europe.
Podsjetimo, podjele oko nuklearne energije između država članica Europske unije u posljednje su se vrijeme još više zaoštrile, posebno oko pitanja treba li se nuklearna energija uračunati u obnovljive izvore energije.

Napetosti su se rasplamsale između Francuske, Španjolske i Njemačke – najvećeg europskog potrošača energije, koja je zatvorila svoju posljednji nuklearni reaktor prošli mjesec;  o tome trebaju li planirani infrastrukturni projekti moći koristiti nuklearnu kao izvor energije, prenosi Reuters.

Predstavnici 16 vlada zemalja članica pozvali su EU da iskoristi svoju energetsku politiku, uključujući subvencije za zelenu industriju, za potporu nuklearnoj energiji. Međutim, iz Bruxellesa je poručeno da će samo određene napredne nuklearne tehnologije dobiti poticaje EU-a kao zelene.

Europska nuklearna infrastruktura

Povjerenik Europske unije za energetiku, Kadri Simson, rekao je da u proračunu EU nije dopušteno koristiti stavke koje uključuju nuklearnu proizvodnju, ali bi planirane reforme dizajna tržišta električne energije mogle u teoriji pomoći sektoru da ostvari lakše vanjsko financiranje.

Dodao je da će Europska komisija početkom 2024. godine objaviti studiju o europskoj nuklearnoj infrastrukturi.

Osim Simsona, sastanak je okupio predstavnike 14 zemalja EU-a uključujući Belgiju i Nizozemsku te Italiju kao promatrača, ali i Ujedinjeno Kraljevstvo kao gost izvan EU-a. Predstavljajući zemlju domaćina Francusku, koja obično dobiva više od dvije trećine svoje energije iz nuklearne proizvodnje, ministrica energetike Agnes Pannier-Runacher, rekla je da će se pronuklearne zemlje vjerojatno ponovno okupiti sljedeći mjesec.

Nuklearni kapaciteti

Europska unija kao cjelina ima oko 100 GW instaliranih nuklearnih kapaciteta te proizvodi otprilike četvrtinu električne energije u EU.

U deklaraciji koju su potpisali sudionici u utorak procjenjuje se da bi, ako se dodatnih 50 GW novih nuklearnih projekata pokrene do 2050. godine, kako je planirano, to bi stvorilo više od 450.000 radnih mjesta i donijelo 92 milijarde eura (101,27 milijardi dolara) europskom BDP-u.

 

PHOTOS BY: Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.