cesta2

Prometnice nove generacije: U fazi testiranja je prva javna cesta za bežično punjenje električnih vozila

GREEN_300_listici_sredina

Moći će je koristiti svi

Izraelski start-up Electreon uskoro počinje s testiranjem ceste koja će imati mogućnost punjenja električnih vozila, a moći će ju koristiti i klasična vozila.

Električna vozila sve se češće pojavljuju na prometnicama diljem svijeta, a prema posljednjim istraživanjima, električni automobili su primjerice, u prosincu prošle  bili prodavaniji na čak 18 europskih tržišta. Rastom broja električnih vozila, porast će i potražnja za punjenjima tih istih vozila pa je tako sve više onih inovatora koji razmišljaju u smjeru izgradnje cesta koje će bežićno moći puniti sva električna vozila. Jednu takvu metodu su u svibnju prošle godine predstavili i istraživači sa Sveučilišta Cornell koja će se uskoro testirati na cestama Detroitu, a za dobavljača sve potrebne tehnologije izabran je izraelski start-up Electreon.

Prva bežična EV cesta zasad će biti dugačka nešto manje od 2 kilometra i nalazit će se sklopu napuštene željezničke stanice koju Ford pretvara u svoju inovacijsku četvrt. “Električna cesta” u mogućnosti je puniti sve vrste električnih vozila; od automobila, autobusa, kombija i kamiona te će induktivnim punjenjem moći puniti vozila bez obzira jesu li u pokretu ili su parkirani na jednom mjestu. Ovaj proces će funkcionirati prijenosom magnetske frekvencije s metalnih zavojnica ukopanih ispod ceste na posebne prijemnike u donjem dijelu EV-a. Ono što je svakako bitno spomenuti, ovom cestom nove generacije moći će prometovati i druga vozila koja nisu električna.

Ovo nije prvo takvo testiranje bežičnih cesta. Naime, još daleke 1986. godine Kalifornija je testirala opciju bežičnog punjenja automobila na cesti u sklopu programa Partners for Advanced Transit and Highways (PATH), a Electreon je slične ceste već izgradio u Švedskoj, Izraelu i Italiji.

PHOTOS BY: youtube, screenshot / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.