Proljeće je idealno vrijeme za planinarski izlet na najviši vrh otoka Krka!

GREEN_300_listici_sredina

Za aktivan vikend ili jednodnevni izlet

Otok Krk je poznata ljetna destinacija koja svake ljetne sezone privlači veliki broj stranih i domaćih turista. No, Krk nudi i izvrstan outdoor sadržaj izvan vrućih ljetnih mjeseci.

Upravo proljeće je idealno vrijeme za provesti aktivan vikend na Krku ili se uputiti na jednodnevni izlet. Manja je vjerojatnost jake bure ili kišnih dana, a temperature još uvijek nisu toliko visoke – moći ćete planinariti uz savršene vremenske uvjete.
Krk je poznat po svojim planinarskim i pješačkim stazama, a kako biste ih sve prošli potrebno vam je, vjerovali ili ne, čak 12 punih dana. Jedna od omiljenih destinacija planinara je vrh Obzova

Obzova je najviši vrh otoka Krka, a s njega se pruža uistinu predivan pogled na sve strane. Vrh se nalazi na 569 metara nadmorske visine, a s njega se mogu vidjeti okolni otoci, poput Cresa, Plavnika, Prvića i Raba, a ako te posluži vrijeme ugledat ćeš čak i obrise Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Najpopularnija ishodišna točka za uspon na Obzovu je s Treskavca. Brojni su razlozi za to. Prije svega je pristup veoma jednostavan, a postoji i mogućnost parkiranja automobila. Uspon nije zahtjevan niti je kilometarski dug tako da ovaj izlet možete kombinirati s turističkim razgledavanjem, primjerice, grada Krka, Dobrinja ili Vrbnika. 

Uspon možete odmah započeti kod parkinga, no možete se čak i automobilom povesti odmah do početka staze gdje postoji par mjesta za parkiranje. Do Obzove možete ići na prvom raskrižju desno pa prvo proći Veli vrh ili nastaviti lijevo, hodati podno Velog vrha da biste se na koncu popeli do najvišeg vrha. Mi smo se osobno odlučili za tu opciju, popeli se do Obzove, produžili do Velog vrha te spustili do gore spomenutog križanja. Ova kružna staza je duga 6,5 kilometra, a za nju je uz uračunate pauze potrebno oko dva i pol sata. Kako pretežito cijelom stazom vlada krš, potrebne su vam čvrste i otporne planinarske cipele. Tijekom hladnijih dana znaju vladati jaki udari bure, a ljeti je uspon moguć samo u ranim jutarnjim satima jer hlada nema nigdje na put. Iskoristite vrijeme dok Krk ne zahvate turističke gužve i uživajte u predivnim pogledima na našu obalu i okolne otoke. 

PHOTOS BY: Mija Dropuljić, privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.