Prolistali smo knjigu poznatog plantfluencera, evo koje su bazične stvari koje morate znati o sobnim biljkama

GREEN_300_listici_sredina

Prikladna je i za početnike!

Andres daje i brojne savjete oko uređenja interijera koji ima puno biljki, a na kraju knjige se, osim kazala, nalazi i odjeljak posvećen najpopularnijim biljkama s Instagrama, u kojima upoznaje čitatelje s njihovom poviješću, uvjetima koje žele i načinu održavanja.

Monstere, kaktusi, sukulenti, kineski dolari, zamije, orhideje, avokada, puzavci… Sve su to cimeri Andersa Røyneberga, norveškog kralja sobnih biljaka koji ih u svojem domu ima čak oko sto! Andresa možda znate i s Instagrama – njegove avanture na profilu @arcticgardener prati preko 110 tisuća ljudi, a izdao je i bestseller “Zeleni dom – Radost življenja s biljkama”, koji je nedavno izašao i kod nas u izdanju VBZ-a.

Andersova je knjiga raskošno ilustrirani i pametni ultimativni vodič za biljkoljupce početnike, a pokoji dobar savjet će naći i oni nešto iskusniji. On ulijeva nadu i onima kojima vrtlarenje možda ne ide od ruke – i sam je, priznaje, ubojica nekih biljaka, no istovremeno ističe da se biljkama može baviti baš svatko tko ima malo volje i vremena. I odmah daje praktični savjet iz vlastitog iskustva: većina biljaka koje nam ne opstanu u kući ili stanu imaju istu dijagnozu – previše ih zalijevamo!

Još jedan Andersov argument kojeg ne možete pobiti, a koji ulijeva entuzijazam glasi: ako on uspijeva imati sto biljki u hladnom Oslu, onda doista za svakoga ima nade!

“‘Zeleni dom’ je knjiga od 150 stranica na čijem se kraju nalazi kazalo biljaka za lakše snalaženje ukoliko vam zatrebaju informacije o baš određenoj biljci, što čini knjigu idealnom prvom pomoći, ali i saveznikom u njezi vaših omiljenih zelenih ljubimaca.

zeleni dom

Ovo izdanje demistificira brigu o biljkama i, jednom kad ga prolistate, bit će te svjesni da doista nije tako teško, čak i ako nemate ‘zeleni palac’.

U nastavku vam donosimo dio jednostavnih, ali zlata vrijednih informacija i savjeta ovog plantfluencera.

Kako odabrati pravu biljku?

Anders kaže da je srž svega odabrati izdržljivu biljku, a takvih, dodaje, na sreću ima mnogo. A zna i kako ih prepoznati; po debelim i mesnatim tamnozelenim listovima.

„Takav izgled listova je najvažnije pravilo. Takve biljke skladište vodu u listovima i mogu izdržati duga razdoblja bez brige i zalijevanja. Zapravo, čak ih možete donekle i zanemariti, što ih čini savršenima za ljude koji često putuju ili jednostavno zaborave na svoje biljke“, kaže.

Njegovi pratitelji na Instagramu od takvih biljaka najviše vole zlatni puzavac, zeleni ljiljan, monsteru, fikus gumijevac…

Svjetlosni uvjeti život znače

Ako u domu imate više svjetla, onda je i raspon biljaka kojima može biti ugodno u cimerstvu značajno veći. Idealno je imati krovne prozore jer u tim slučajevima bilje dobiva svjetlost na isti način kao u šumi – odozgo. Ako niste u manjini koja ima prozor iznad sebe, onda dobro proučite na koju vam stranu svijeta gleda prozor te prema tome izaberite svoju biljku.

Andersov bonus tip kaže: “I najmračniji kutci vani svjetliji su od najosvjetljenijih kutaka unutra. Vani svjetlost navire iz svih smjerova, a unutra samo iz jedne točke – vašeg prozora”.

A čak i ako živite u stanu ili kući s iznimno lošom rasvjetom, on kaže kako ima nade. I sam se bori s kratkim skandinavskim danima pa je znao posezati i za umjetnom rasvjetom, i detaljno će vam objasniti kako postaviti takvu opremu u svoj dom. Također, trik koji uvijek pali su zrcala, kojih on u svojem stanu ima gotovo koliko i biljaka. Vrlo je jednostavno – ona uspješno reflektiraju svjetlost.

Zalijevanje je najveći ubojica!

U većini slučajeva je bolje premalo nego previše zalijevati sobne biljke! Dapače, biljke vole da se između zalijevanja zemlja kompletno osuši.

No, ako ste u dilemi trebate li zalijevati ili ne, tu je uvijek trik s prstom; “gurnite kažiprst nekoliko centimetara u zemlju. Ako je prst suh kad ga izvadite i zemlja se osipa s njega, možete zaliti. Ako vam je prst vlažan i zemlja se lijepi za njega kad ga izvadite, u njoj ima još vode i ne morate zalijevati još tjedan dana”.

Anders je složio i svojevrsni kalendar koji vam govori u koje biste doba godine koliko trebali zalijevati svoje biljke ovisno o njezinim karakteristikama. Iznimno je koristan!

A nudi i prave hakerske savjete za to da vam biljke ne presuše čak ni ako odete na godišnji od dva tjedna ili više.

Presađivanje

Svake godine treba presađivati biljku, kaže stručnjak. Ok, ne nužno svake, ali barem svake dvije.

Donosi i detalje o procesu, korak po korak:

  • Biljku prije presađivanja dobro zalijte
  • Pažljivo ju izvucite iz tegle u kojoj se nalazi i provjerite jeste li izvukli korijen
  • Odstranite staru zemlju oko korijena
  • Stavite glinene kuglice ili šljunak na dno
  • Dodajte zemlju u teglu
  • Napunite zemlju oko biljke i dodajte malo na vrh
  • Pritisnite zemlju oko biljke
  • Još jednom dobro zalijte

Kaže i kako je nedavno kupljenu biljku uvijek dobro odmah presaditi u barem malo veću teglu.

Andres daje i brojne savjete oko uređenja interijera koji ima puno biljki, a na kraju knjige se, osim kazala, nalazi i odjeljak posvećen najpopularnijim biljkama s Instagrama, u kojima upoznaje čitatelje s njihovom poviješću, uvjetima koje žele i načinu održavanja.

U svakom slučaju, s ovom ćete knjigom sigurno usrećiti bilo koga tko ima afiniteta prema biljkama, bio početnik ili ne!

PHOTOS BY: Instagram, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.