Best Beaches In Croatia To Relax And Unwind In 2022 _ Chasing the Donkey

Projekt hrvatskih otoka uvršten u 10 najboljih projekata otočke energetske tranzicije u EU

GREEN_300_listici_sredina

Solarni otoci

Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i Predsjednik Međuskupine EP-a za mora, rijeke, otoke i priobalja područja dodijelio je danas nagrade za vodeće projekte čiste energije na otocima u okviru programa “Zelene tranzicije u praksi”.

Prva tri nagrađena mjesta dobili su projekti Symbiotix sa španjolskog otoka Menorce, zatim Adeje Verde s Tenerifa, te Održiva akcija za održivu energiju s grčke Krete. Pohvalno je što su i hrvatski otoci Cres, Lošinj i Korčula ušli u prvih deset nagrađenih sa svojim projektom Korak do zajednice – solarni otoci.

U svom se uvodnom govoru Picula osvrnuo na potrebu za većom energetskom neovisnošću Europske unije, posebice u ovim vremenima. “Sankcije su koštale Rusiju, ali i EU, pogotovo s obzirom na preveliku energetsku ovisnost koja nas je često sprječavala na razini EU da imamo izravniji stav prema Rusiji. Moramo potaknuti našu proizvodnju, osigurati opskrbne lance i podržati veću industrijsku i energetsku neovisnost kako bismo se tome suprotstavili.”

Picula je objasnio kako je tijekom godina Europski parlament snažno podupirao otoke i pokrenuo inicijative poput pilot projekata koji su započeli proces energetske tranzicije otoka. “Možemo reći da su otoci dobili svoje mjesto na dnevnom redu EU, a konkretni projekti se provode. Nastavljamo raditi na strukturnoj promjeni koja bi rezultirala trajnom strukturom za energetsku tranziciju otoka i cjelokupnom EU strategijom – sporazumom za otoke. Uspješne inicijative o čistoj energiji za otoke EU-a i vođenje tajništva izvrsni su primjeri kako otoci EU-a mogu biti i jesu na čelu energetske tranzicije i dekarbonizacije gospodarstava”, rekao je Picula.

Otočani su naučili kako prirodne nedostatke i često oskudne resurse pretvoriti u održiv način života, jer to je bit njihova postojanja na otocima. Čak i kad prirodnih resursa ima dosta, nedostaje tehnologija za njihovo korištenje i vađenje, naglasio je. Zaključno je poručio kako su otocima potrebne dvije ključne stvari – odgovarajuće financiranje projekata svih razmjera i odgovarajuće ulaganje u istraživanje i inovacije koje će stvoriti rješenja i olakšati tranziciju za sve. Održiva proizvodnja, obnovljivi izvori energije, lokalna potrošnja i teritorijalni razvoj predvođen lokalnim zajednicama trebaju biti okvir budućeg razvoja otoka.

PHOTOS BY: Press; Unsplash; Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.