grebeni na

Proizvodi za sunčanje mogu naštetiti koraljnim grebenima, evo kakve kreme odabrati

GREEN_300_listici_sredina

Zaštita okoliša

Danas je nezamislivo izaći na ljetno sunce bez da ste na kožu nanijeli sredstvo za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom. No kemijski spojevi u ovim proizvodima mogu naštetiti koraljnim grebenima i morskom ekosustavu. Kako odabrati 'zelenije'?

Krema za sunčanje štiti kožu od štetnih sunčevih zraka, no jeste li razmišljali šteti li okolišu? Ako ste se ikad namazali kremom za sunčanje i skočili u more, odgovor je vjerojatno “da”. Nažalost, mnogi kemijski sastojci u kremama za sunčanje štetni su za koraljne grebene i morski ekosustv. Prema podacima američke Nacionalne službe za parkove, procjenjuje se da se više od 5.000 tona proizvoda za sunčanje ispere s plivača u oceane.

No postoje i prozvodi za sunčanje koji nemaju štetan učinak po okoliš, a oni ne smiju sadržavati spojeve kao što su oksibenzoni i oktinoksati. Istraživanja su pokazala kako su upravo oni toksični za koralje te da ugrožavaju njihov sustav reprodukcije.  No kemikalije u kremama za sunčanje također mogu usporiti rast algi i morskih trava, oštetiti imunitet i ugroziti razmnožavanje riba i drugih morskih organizama.

Kakva je ‘zelena’ krema za sunčanje?

Proizvodi za sunčanje koji su prijateljski prema koraljnim grebenima i morskom ekosustavu ne sadržavaju:

  • oksibenzon
  • oktinoksat
  • oktokrilen
  • 4-metilbenziliden kamfor
  • OD-PABA
  • parabene
  • triklosan

Stručnjaci za zaštitu okoliša preporučuju mineralne kreme za sunčanje, ali one koje sadrže cinkov oksid ili titanijev dioksid u ne-nano obliku kao aktivne sastojke, koji su manje štetni za morski ekosustav. Ponekad ti proizvodi mogu ostaviti bijeli trag na koži, ali to je mala cijena za zaštitu okoliša. No možete i smanjiti upotrebu ovih proizvoda tako što ćete se “pametnije” izlagati suncu, kada je ono slabije, boraviti više u hladovini i nositi laganu odjeću koja štiti od UV zraka.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.