Proizveden prvi drveni električni romobil

GREEN_300_listici_sredina

Nove tehnologije na tržištu romobila

Zamislite udoban, moderan električni romobil izrađen od održivih materijala koji pritom ne žrtvuje i svoju kvalitetu vožnje. Zahvaljujući suradnji dizajnera Mikiya Kobayashija, proizvođača automobila Aisin i proizvođača drvenog namještaja Karimoku, ovaj koncept drvenog električnog romobila ILY-Ai u praksi obećava upravo to.

Udobnost, praktičnost i održivost misao je vodilja ovog kreativnog tima koji je dizajnirao i proizveo prvi električni drveni romobil. Osim što je specifičan po svojim materijalima od kojih je izrađen, poseban i po činjenici da ima tri kotača i sjedalo uz kojeg je lakše upravljati pa je ono više nalik skuteru ili biciklu. Također, ovaj električni romobil prigodan je za vožnju po trgovačkim centrima kao i u velikim dvoranama uslijed kojih se njime radnicima lakše kretati s jednog punkta dvorane na drugi.

Uz ugrađene sigurnosne senzore, njegovi su dizajneri iznimno pazili na materijale za njegovu građu, što ga čini ekološki prihvatljivim i iznimno održivim. Cijela konstrukcija romobila izrađena je od drveta kestena, jednog od jačih prirodnih materijala prilagodljiv svim vremenskim uvjetima. Prema dizajneru, drvo kestena je oko 75% lakše od bijelog hrasta i dulje traje zahvaljujući svojoj prirodnoj sposobnosti da se odupre propadanju. Također, posebna se pozornost u dizajniranju posvetila i njegovom mehaničkom sustavu da bude što više ekološki prihvatljiv. Kombinacija je to aluminija od visoko recikliranih materijala. I u samoj estetici dizajneri su odabrali što prirodnije proizvode pa tako ovo električno prijevozno sredstvo koristi isključivo neobojenu drvenu vanjsku stranu kako bi se što više smanjila upotreba kemijski štetnih boja.

Dok se rad dizajnera Karimokua i Kobayashija estetski promatra kroz zakrivljeno drveno tijelo, unutar vizualne posebnosti skrivena je stručnost Aisininih inženjera. Ono što je ovo novo ekološki prihvatljivo vozilo ujedno ponudilo jest i sama tehnologija koja uključuje ispod drveta sigurnosni senzor za automatsko zaustavljanje cijelog vozila u slučaju nepredviđenih prepreka, posebno korisnih ako vozač u nekom trenutku biva ometan. Već je otprije Mikiya Kobayashi poznat po svojim minimalističkim dizajnima koji se isključivo baziraju na prirodnim materijalima nađenim u prirodi te je već ranije dizajnirao namještaj koji je proizveden u suradnji s načelima prirode.
– Jako sam ponosan na novi projekt u vidu električnog vozila koji ne samo da je iznimno prilagodljiv korisniku, već ima i svoju dublju priču, a to je priroda. Mislim da ovaj svijet vapi za proizvodima koji ne čine zlo prirodi – izjavio je za strane mediji 40-godišnji Japanac Kobayashi, nadajući se kako će njegovi romobili uskoro postati hit na tržištu.

PHOTOS BY: Mikiya Kobayashi; Yosuke Owashi / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.