erik-witsoe-mODxn7mOzms-unsplash

Prognoza: Oblačno uz pljuskove plastike? Na ovaj će grad pasti čak 48 kilograma!

GREEN_300_listici_sredina

Uznemirujuće znanstvene analize

Program Ujedinjenih naroda za okoliš procjenjuje da plastični otpad svake godine ubija više od milijun morskih ptica i 100.000 morskih sisavaca, a plavi kitovi koji se hrane filtriranjem konzumiraju do 10 milijuna komadića mikroplastike svakoga dana.

U prvoj vremenskoj prognozi zagađenja plastikom, znanstvenici su predvidjeli pljusak koji će donijeti između 40 i 48 kilograma lebdećih čestica mikroplastike koje će padati nad francuskom prijestolnicom. Ovaj neobičan fenomen dolazi u vrijeme kada se diplomati iz više od 175 zemalja svijeta okupljaju u glavnom gradu Francuske na petodnevnim razgovorima o sporazumu o onečišćenju plastikom.

“Ovo bi trebalo izoštriti fokus pregovarača”, rekao je za novinsku agenciju AFP, Marcus Gover, voditelj istraživanja plastike u Zakladi Minderoo sa sjedištem u Perthu.

In this Sept. 9, 2018 photo plastic waste sits on a freshly cultivated field in Nauen, Germany. Scientists in Austria say they’ve detected tiny bits of plastic in people’s stool for the first time, but experts caution the study is too small and premature to draw any credible conclusion. (AP Photo/Ferdinand Ostrop)

Diplomati bi tako mogli ponijeti kišobrane, ali ne samo zbog kiše. Prognoze pokazuju da bi Pariz mogle zasuti milijarde čestica mikroplastike.
Štoviše, ako vrijeme donese jaku kišu, “plastični pljusak” vjerojatno će se udeseterostručiti.

U krvi, posteljici i majčinom mlijeku

Zabrinutost zbog utjecaja plastike na okoliš i ljudsko blagostanje posljednjih godina naglo je porasla zajedno sa sve većim brojem istraživanja koja dokumentiraju njezinu prisutnost. Štoviše, u prirodi su čestice mikroplastike, inače promjera manjeg od pet milimetara, pronađene u ledu u blizini Sjevernog pola, ali u ribama koje plivaju u najdubljim dijelovima oceana.

Program Ujedinjenih naroda za okoliš procjenjuje da plastični otpad svake godine ubija više od milijun morskih ptica i 100.000 morskih sisavaca, a plavi kitovi koji se hrane filtriranjem konzumiraju do 10 milijuna komadića mikroplastike svakoga dana.

Nadalje, čestice mikroplastike otkrivene su čak i u ljudskom tijelu. Točnije, u krvi, majčinom mlijeku i posteljici.

Opasnost od mikroplastike

Vremenska prognoza za Pariz sljedeći tjedan odnosi se samo na značajno veće čestice, uglavnom sintetička vlakna duljine najmanje 50 mikrona.

Za usporedbu, ljudska dlaka ima otprilike 80 mikrona (ili 80.000 nanometara) u promjeru.

Metoda koju su razvili istraživači Zaklade Minderoo ne mjeri plastične čestice koje padaju kroz atmosferu u stvarnom vremenu. Temelji se na istraživanjima provedenim u Parizu od 2015. godine, gdje su prikupljani uzorci s različitih lokacija tijekom cijele godine i analizirani u laboratoriju.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.