Profesionalna organizatorica domova donosi savjete s kojima ćete ovog proljeća dom dovesti u red

GREEN_300_listici_sredina

Intervju s Mari Domazet

Pretrpan prostor može uzrokovati stres, utjecati na produktivnost i općenito otežavati kućanske zadatke. Proljeće je idealno vrijeme da dovedete svoj dom u redu, riješite se nepotrebnih stvari i uzmete u naviku posjedovanje samo onog što vam je potrebno. U tome vam može pomoći profesionalna organizatorica Mari Domazet s kojom smo imali priliku razgovarati.

Jeste li znali da vam dobro organizirani dom može pomoći da živite održivije? Kada u vašem domu vlada organiziranost, manje toga kupujete i samim time stvarate manje otpada, znate točno što posjedujete, štedite novac, donosite bolje odluke, a drugima pomažete doniranjem stvari koje vama više ne služe.

Proljeće je idealno vrijeme za raščišćavanje doma, ali taj sklad poslije proljetnog čišćenja trebali biste održavati tijekom cijele godine. U tome vam može pomoći profesionalna organizatorica domova Mari Domazet. Mari dolazi iz Splita, supruga je i majka dvije djevojčice koja je svoju strast pretvorila u posao i danas pomaže ženama i muškarcima da jednostavnije žive i da se osjećaju bolje u vlastitom domu. Mari vjeruje da svaki dom može biti uredan i funkcionalan, da može biti mjesto opuštanje, a ne izvor stresa.

Razgovarali smo s Mari o njezinom poslu, kakve usluge najčešće pruža, a podijelila je s nama i nekoliko savjeta koje ćemo definitivno primijeniti za nadolazeće proljetno čišćenje doma. Otkrijte ih i vi…

Kako ste se odlučili postati profesionalni organizator domova?

U jednom životnom periodu sam si zadala zadatak da pronađem svoju svrhu, odnosno da pronađem posao koji će me zaista ispunjavati. Nikada nisam imala afinitete prema nekom određenom poslu ili struci tako da je taj zadatak za mene bio vrlo težak. Trenutak spoznaje je došao dok sam jednog dana sortirala stvari ispod stepenica u obiteljskoj kući. Rekli su da je dolje sve zatrpano i da nema mjesta za ništa staviti, a ja sam rekla da ću ja to na brzinu dovesti u red. U tom procesu dovođenja u red kliknulo mi je da uživam u tome i da bi to moglo biti to, ali nisam mogla odrediti uopće što to ja točno radim. Tada sam krenula malo “guglati” i susrela se s pojmovima raščišćavanje (na engleskom “decluttering”) i organiziranje koji su me doveli do stranica i ljudi koji se bave upravo time, a to su profesionalni organizatori. Tada sam malo povezala neke svoje afinitete kojih prije nisam bila niti svjesna i sve je odjednom dobilo smisao. Prije pet godina odlučila sam krenuti stopama profesionalnog organizatora domova.

Opišite nam kako izgleda jedan vaš tipičan projekt. Na kakve situacije najčešće nailazite?

Usluga organiziranje kod mene je podijeljena na online i offline svijet. U jednom i u drugom cilj nam je stvoriti temelje za dugoročno održiv red i moram naglasiti da svoje područje rada fokusiram na kuhinje. Kada mi se klijent javi, dogovaramo prvi susret u kojem ja pregledavam stanje, uzimam fotografije ormarića i stvari u njemu, uzimam dimenzije ormarića (zbog pronalaska odgovarajućih proizvoda) i razgovaramo o navikama i potrebama članova obitelji kako bi novi plan za reorganizaciju kuhinje u potpunosti bio u službi onih koji je koriste. Nakon toga napravim novi plan i raspored za kuhinju i dogovorimo termin kada ćemo tu organiziranje i realizirati. Najčešće to nisu neke zatrpane kuhinje, već im nedostaje dobar sistem – unutarnji raspored na kojem se temelji dugoročno održiv red.

Koji su neki benefiti pravilno organiziranog doma? Zašto bi ljudi tome više trebali pridavati važnost?

Prvo bih naglasila da pravilno organiziran dom znači i ograničenu količinu stvari, odnosno da nas okružuju samo one stvari koje zaista koristimo i koje nam trebaju. Još kada te stvari posložimo tako da su pregledne i lako dohvatljive, tada imam dobro organiziran dom. Tako domovi postaju prozračni i daju nam neki veći osjećaj zadovoljstva i mira. To su riječi koje klijenti najčešće koriste za opis stanja nakon organiziranja. U takvom domu lakše funkcioniramo, manje smo pod stresom, manje trošimo…

Kada radite s klijentima, koje su najveće prepreke koje vidite da ljude sprječavaju da budu/ostanu organizirani? Koje su im najveće “izlike”?

Često to zna biti količina stvari, iako oni koji se odluče koristiti uslugu organiziranje su spremni rastati se od većih količina stvari. Na početku im to zna ići malo teže, ali kad se ispraksaju u tome i kada shvate kakav dobar osjećaj pruža, to im postaje poželjna navika. Stvar je u tome da kada vi jednom organizirate svoj prostor/kuhinju kako treba, borba s neredom nestaje. Ostaje održavanje koje podrazumijeva da se stvari vrate na mjesto i da se s vremena na vrijeme, naprave kratke čistke koje za određenu kategoriju stvari traju otprilike pet minuta. To je poanta cijelog organiziranje – stvoriti dugoročno održiv sistem.

Koja su vaša tri najkorisnija savjeta za organiziranje doma, ali i održavanje te organizacije?
  1. Smanjite količinu stvari u svakoj prostoriji. Manje je više
  2. Vraćajte stvari na zadana mjesta
  3. Redovno raščišćavajte
Imate li neki jednostavni trik koji ste jednom probali, a sada vam kontinuirano olakšava posao?

Možda ovo ne bih nazvala trikom, ali okretanje stvari okomito pri slaganju (bilo čega) štedi prostor i daje na preglednosti, tako da bi to izdvojila. Okretanje daski za rezanje, plastičnih poklopaca, odjeće (konmari metoda), tava, poklopaca od lonaca i slično.

Smatrate li da je bolje pristupiti projektu čišćenja/organizacije doma odjednom ili zagovarate sporiji pristup (na primjer, rješavanje jedne sobe svakog vikenda)?

Rekla bih svakako da je bolje postepeno. Možda nije loše napraviti plan, onako napismeno pa onda dio po dio rješavati. Raščišćavanje i organiziranje uzimaju velike količine energije i zahtijevaju koncentraciju tako da bolje ići lakšim tempom, pogotovo ako osoba radi sama. Kada se radi dio po dio, treba imati na umu da u različitim prostorijama možemo imati raspoređene stvari iz iste kategorije pa bi ih trebali sve spojiti prilikom samog raščišćavanja. Objasnit ću na primjeru ukrasnih/kartonskih vrećica. Ako ste se danas odlučili napraviti čistku u ostavi i jedna od stvari koje imate tamo su upravo te vrećice, morate razmisliti imate li tih vrećica možda negdje još u kuhinji ili možda u nekom ormaru u hodniku. Ako imate, morate ih sve skupiti na jedno mjesto jer je to jedini način da napravimo kvalitetno raščišćavanje – kada vidimo stvarnu količinu tih vrećica, tek tada možemo odlučiti koliko ih nam zapravo treba, koje ćemo ostaviti, a kojih ćemo se riješiti. Često se ovaj problem vidi kao jedan od uzroka ponavljanog stvaranja nereda.

Od koje je prostorije najbolje krenuti?

Meni se kroz iskustvo pokazalo super krenuti od kuhinje kada radim s klijentima. U kuhinji se možete lakše ispraksati u području raščišćavanja i odvajanja od stvari, nego u ormaru. Međutim, kuhinja je dosta zahtjevna što se tiče organizacijskog dijela posla i zato bih  preporučila da ljudi krenu od kupaonice. Ona bi možda bila idealna za spoj vježbanja odvajanja od stvari i uspostave reda.

Gdje ljudi drže najviše nepotrebnih stvari u svom domu?

U garderobnim ormarima. Mislim da ne trebam ništa dodati. Svatko može u ovom trenutku izbaciti 30% sadržaja ormara i sigurna sam da mu to nikada više neće ni zatrebati. Ormari su zaista postali skladišta umjesto praktičnih mjesta za pohranu odjeće.

Jeste li tijekom organizacije/raščišćavanja nečijeg doma pronašli nešto na što je klijent zaboravio pa ga je pronalazak tog predmeta jako razveselio?

To je čest slučaj. Reakcije su najčešće: “A tu je to…”, “A ja kupila novi jer ga nisam mogla naći…” i slično.

Što činite sa stvarima koje nećete zadržati u domu klijenta?

Ovisi o čemu se radi, imamo najčešće tri kategorije to su: doniranje, recikliranje i bacanje u smeće.

Osim što organizacijom/raščišćavanjem doma sprječavamo nagomilavanje nepotrebnih stvari, na koje još načine nam organiziranost pomoći da budemo održiviji?

Ja bih vam ovdje odgovorila kroz primjer kuhinje. Nakon što napravimo novi raspored i sistem u kuhinji, klijenti kažu “Tek sada vidim da mi ništa više ne treba. Imam sve” ili “Ma neću ništa ni kupovati, ovako mi sve super izgleda i sve mi je lako dobaviti”. Dakle, na prvom mjestu bi rekla da se smanjuje potrošnja u vidu nekih kuhinjskih potrepština. Manje padaju pod utjecaj akcija i reklama jer znaju što imaju i što im (ne)treba. Također, prije nego što se i odluče na kupovinu nečeg novog, razmišljaju o tome gdje će to smjestiti. Moram spomenuti i kuhinjske zalihe i namirnice jer se nakon organiziranja smanji bacanje namirnica i isticanje rokova. Mi zapravo kroz organiziranje napravimo takav raspored stvari da je sve pregledno i lako dohvatljivo. Nema više onih nepreglednih kutova i stvari koje padaju tamo negdje iza i čekaju da im prođe rok.

Koji vam je top savjet za ljude koji će raditi proljetno čišćenje i žele iskoristiti to vrijeme kako bi doveli dom u red?

Neka se pokušaju riješiti što više stvari. To je osnova svega jer kada imate manje stvari, lakše vam je napraviti dobar raspored koji će vam biti dugoročno održiv. Nakon toga, bitno nam je da na vidljivim i lako dohvatljivim mjestima držimo ono što nam treba i služi svakodnevno, a ono što rijetko ili sezonski koristimo, da sklonimo na manje dostupna mjesta u odgovarajuće (najbolje prozirne) spremnike na kojima ćemo i naznačiti što nam se sve unutra nalazi. To bi bili ukratko i temelji svakog dobrog organizacijskog sistema/rasporeda.

Mari možete pratiti na njezinom Instagram profilu gdje često dijeli savjete, a ako ste zainteresirani za njezine usluge, kontaktirati je možete putem službene web stranice.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.