patrick-federi-RjewO7Oqcv8-unsplash

Procurio dokument: Stručnjaci EU-a kažu da se nuklearna energija kvalificira za zeleno ulaganje

GREEN_300_listici_sredina

Dobit će zelenu etiketu?

Stručnjaci čiji je zadatak procijeniti treba li Europska unija nuklearnu energiju proglasiti kao zelenu investiciju, reći će da se gorivo kvalificira kao održivo, navodi se u dokumentu za koji je prvi saznao Reuters.

Europska komisija pokušava dovršiti svoju održivu financijsku taksonomiju koja će odlučiti koje se gospodarske aktivnosti mogu označiti kao održivo ulaganje u EU, na temelju toga ispunjavaju li stroge okolišne kriterije. Stručni savjetnici EU-a prošle su se godine podijelili oko toga zaslužuje li nuklearna energija zelenu oznaku, prepoznajući da, iako proizvodi vrlo niske emisije CO2 koje zagrijavaju planete, potrebna je veća analiza utjecaja odlaganja radioaktivnog otpada na okoliš.

Komisija je zatražila od Zajedničkog istraživačkog centra (JRC), svog znanstvenog stručnog ogranka, da se izjasni o tom pitanju. Nacrt izvještaja JRC-a, koji su vidjeli mediji, a trebao bi biti objavljen ovog tjedna, rekao je da nuklearna energija zaslužuje zelenu oznaku. “Analize nisu otkrile nikakve znanstveno utemeljene dokaze da nuklearna energija nanosi više štete ljudskom zdravlju ili okolišu od ostalih tehnologija proizvodnje električne energije”, navodi se u izvješću. Skladištenje nuklearnog otpada u dubokim geološkim formacijama smatra se “prikladnim i sigurnim”, dodao je, iako je priznao da “trenutno nije dostupno dugoročno operativno iskustvo jer su tehnologije i rješenja još u fazi demonstracije i ispitivanja”.

Međutim, u izvješću se navode zemlje, uključujući Francusku, Švedsku i Finsku koje su “u poodmakloj fazi implementacije svojih nacionalnih objekata za duboko geološko odlaganje”, rekavši da se za njih “očekuje da će započeti s radom u ovom desetljeću”. “Za visokoaktivni radioaktivni otpad i istrošeno gorivo postoji široki konsenzus među znanstvenim, tehnološkim i regulatornim zajednicama da je konačno odlaganje u duboka geološka spremišta najučinkovitije i najsigurnije izvedivo rješenje koje može osigurati da se ne nanese značajna šteta čovjeku, životu i okolišu u potrebnom vremenskom rasponu ”, kaže se u izvješću. I premda se teške nuklearne nesreće “ne mogu isključiti sa 100% sigurnošću”, to su “događaji s izuzetno malom vjerojatnošću“, dodaje se u izvješću, ističući kako se u posljednjih 15 godina nakon Černobila u svijetu puštaju u pogon samo treći generatori reaktora katastrofa. “Stope smrtnosti koje karakteriziraju vrhunsko stanje [nuklearne elektrane treće generacije] najniža su od svih tehnologija za proizvodnju električne energije”, zaključuje se u izvješću.

Daljnji stručni savjet

Ocjenjivanje će biti “rigorozno”, dodao je glasnogovornik, rekavši da je “vjerodostojnost ove procjene presudna.” Zemlje EU podijeljene su oko nuklearne energije. Uoči summita EU-a, skupina od sedam zemalja, uključujući Francusku, Mađarsku i Poljsku, pozvala je Komisiju da podrži nuklearnu politiku, uključujući taksonomiju. Druge države, uključujući Austriju, i neke ekološke skupine, protive se gorivu, ukazujući na njegov opasni otpad i kašnjenja i spiralne troškove nedavnih projekata. “Nuklearna industrija očajnički traži sredstva jer je nuklearna energija preskupa, a novi projekti isparavaju”, rekla je savjetnica za politiku Greenpeacea za EU Silvia Pastorelli. Foratom, grupa za lobiranje u nuklearnoj industriji, pozdravila je izvještaj rekavši da “jasno stavlja do znanja da nuklearna energija ne nanosi veću štetu ljudskom zdravlju niti okolišu od bilo koje druge tehnologije za proizvodnju električne energije koja se trenutno u okviru taksonomije smatra održivom.”

Kritika JRC-a

Greenpeace je u međuvremenu doveo u pitanje neovisnost izvještaja JRC-a, rekavši da je to “strukturno pro-nuklearna služba Komisije” koja je prvotno osnovana 1957. godine prema članku 8. Ugovora o Euratomu, kako bi “stvorila uvjete potrebne za brzo uspostavljanje i rast nuklearne industrije ”. I premda se JRC od tada razgranao na druga područja, Greenpeace tvrdi da “nuklearna istraživanja i dalje predstavljaju 25% njegove aktivnosti”, a Euratom je JRC-u osigurao 532 milijuna eura za razdoblje 2021.-2025. Nakon plana za isključivanje plina koji se suočava s potiskom iz pro-plinskih zemalja, Komisija je ovog mjeseca izradila planove za označavanje dijela plina kao održivog – zemlje su podijeljene između onih koji podržavaju gorivo kao alternativu ugljenu koji više zagađuje i onih koji kažu da će novi plinske elektrane desetljećima riskiraju blokiranje emisija, što sprečava klimatske ciljeve.

Izvor: www.euracitv.com

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.