Puni mjesec

Prizor na nebu koji je mnoge ostavio bez teksta: Pogledajte fotografije punog Mjeseca

GREEN_300_listici_sredina

Poseban 'Strawberry moon'

Lipanjski puni Mjesec oduševio je svojom veličinom i drugačijom bojom. Ime je dobio po mnogima omiljenom voću, a internet je prepun fotografija koje oduzimaju dah.

Noćas je na nebu zasjao lipanjski puni Mjesec koji je ime dobio po jagodi – Strawberry moon. Ono po čemu je poseban jest to što je bio poprilično nisko u odnosu na druge pune Mjesece kojima smo svjedočili u posljednje vrijeme. Zbog toga se činio nešto većim, a njegova je narančasta boja ostavila mnoge bez teksta.

„Zbog svoje niže putanje bio je narančaste boje, iz istog razloga zbog kojeg su zalasci sunca narančasti ili crvenkasti“, rekao je Preston Dyches iz NASA-e, prenosi CNN.

Zašto se zove Mjesec jagode?

Naziv “Mjesec jagode” (odnosno Strawberry moon u originalu) potječe od indijskih plemena i drugih naroda koja su mu dali ime kako bi označili razdoblje sazrijevanja jagoda i trenutka kada su spremne za branje.

Budući da će Mjesec biti nešto niže na nebu, činit će se većim nego inače. To se, objašnjava NASA, naziva iluzija Mjeseca. Znanstvenici ne znaju zašto nastaje ova optička iluzija, ali vjeruje se da ima veze s načinom na koji naš mozak obrađuje vizualne informacije i veličinu Mjeseca u usporedbi s manjim objektima blizu horizonta, poput drveća ili krovova kuća.

Budući da će se činiti punim čak tri dana, Mjesec jagode možete vidjeti i noćas

Osim punog Mjeseca, stanovnici sjeverne Zemljine hemisfere moći će uočiti takozvani “Ljetni trokut”, odnosno raspored triju sjajnih zvijezda koje na nebu simboliziraju ljeto na sjeveru.

PHOTOS BY: Profimedia.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.