thibaut-nagorny-nKAglN6HBH8-unsplash

Princ Charles otkrio što pokreće njegov oldtimer – vino i sir

GREEN_300_listici_sredina

Zeleno dobiveno luksuznom kombinacijom

U nedavnom intervjuu princ Charles je otkrio pomalo bizarnu informaciju, a mnogi će reći i dosta luksuznu. Naime, njegov oldtimer Aston Martin koristi gorivo proizvedeno od sira i vina.

Pomalo bizarna, svakako neobična, ali zelena priča stiže s britanskih kraljevskih dvora. Naime, u nedavnom intervjuu, princ Charles je otkrio tajni recept koji koristi za napajanje svog Aston Martina; i složit ćete se, prilično je ukusan. Kako je otkrio, za svoj voljeni automobil, koji vozi više od pet desetljeća, koristi gorivo napravljeno od sira i vina. Aston Martin koristi gorivo nazvano E85, napravljeno od onoga što se opisuje kao višak engleskog bijelog vina i sirutke iz procesa proizvodnje sira. E85 se obično odnosi na mješavinu goriva od 85 posto bioetanola i 15 posto bezolovnog benzina. Bioetanol, ili jednostavno etanol, obnovljivi je izvor energije dobiven fermentacijom sastojaka šećera i škroba biljnih nusproizvoda. To bi obično dolazilo od šećerne trske i usjeva poput žitarica, koristeći kvasac, ali može napraviti i pomoću kombinacije prinčevog vina i sira.

No, kako napraviti zelenu konverziju automobila na benzin? Ako ne želite kupiti potpuno novi automobil dizajniran za rad na bioetanolu, ali želite smanjiti emisiju CO2 svog benzinskog automobila, možete kupiti uređaj koji ga u to pretvara. Iako je konverzija velika početna investicija, proizvodnja etanolnog goriva košta znatno manje od fosilnih goriva poput nafte pa bi vam dugoročno trebalo uštedjeti novac. E85 također može pomoći vašem motoru da radi čistije, pa ga čak može i utišati. Nije prvi put da princ Charles odabire zelene alternative, već je otprije poznat je po tome što je otvoren kada je u pitanju zaštita okoliša. Godine 2020. čak se odvažio na održivu modu surađujući s dizajnerima Vin + Omi u proizvodnji kolekcije odjeće izrađene od koprive iz svog vrta. 

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.