pexels-clem-onojeghuo-173285

Primjetili ste oštećenje ceste ili nepropisno odlagalište smeća u vašem kvartu? Prijavite ih na Popravi.to!

GREEN_300_listici_sredina

Tehnologija u službi građanki i građana

Rasterećuje se lokalna samouprava, jer nadležna tijela prestaju primati višekratne prijave istog problema. Na portalu će biti vidljivo kako i kada je problem ranije prijavljen, te u kojoj je fazi rješavanja.

Servisni portal za prijavu komunalnih problema nadležnim službama Popravi.to, čiji je zadatak da ih otklone i riješe, počeo je sa svojim radom na području cijele Hrvatske!

Ovaj besplatni alat koji je nastao u suradnji Code for Croatia i Gongom, olakšava prijavljivanje problema i štete na javnim površinama i infrastrukturi u svakom gradu, općini, ili bilo gdje na području Hrvatske, a kako bi uspješno odradili prijavu, potrebno je označiti lokaciju na karti, kratko opisati i fotografirati problem te označiti kategoriju.

U par koraka vaš ste problem prijavili, a Popravi.to na temelju tih podataka prijavu šalje na pravu adresu.

Svaka prijava objavljena na platformi bit će vidljiva svima, ali ne i osoba koja je prijavila problem, osim ako prijavitelj želi da se njegovo ime vidi. Ovakvom praksom javne prijave omogućuje se nadgledanje lokalnih vlasti i praćenje učinkovitosti rada lokalnih komunalnih poduzeća, kao i usporedba s drugim gradovima i mjestima.

Ideja iza Popravi.to je ta da građani više ne moraju istraživati kome uputiti prijavu o rupi na kolniku ili nogostupu, uličnoj rasvjeti koja ne radi, grafitu ili nepropisnom odlagalištu otpada, već da mogu problem jednostavno opisati, označiti njegovu lokaciju na karti i fotografirati problem. Popravi.to će potom prijavljeni problem na temelju prikupljenih podataka poslati na pravu adresu.

Na portalu će biti vidljivo kako i kada je problem ranije prijavljen, te u kojoj je fazi rješavanja. Upravo to je i svrha portala, olakšavanje komunikacije između građana i nadležnih tijela javne vlasti. “Računamo na to da će lokalna samouprava prepoznati Popravi.to kao servis koji im olakšava detektiranje i lociranje problema i štete, te da će cijeniti doprinos građana koji ih prijavljuju. Očekujemo da će surađivati u kontekstu izvršavanja svojih dužnosti i odgovornosti – odgovarati na prijavljene probleme, popravljati odnosno dati nalog za popravak nadležnim trgovačkim društvima”, rekao je Miroslav Schlossberg, voditelj ovog projekta na kojem je radila grupa volontera i volonterki Code for Croatia.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.