paul-siewert-dnpa8k6TGRE-unsplash

Prikupljaju ljudsku kosu iz frizerskih salona. Nećete vjerovati što od nje izrađuju…

GREEN_300_listici_sredina

Biorazgradiva i elastična

Nevladina organizacija prikuplja ošišanu kosu od belgijskih frizerskih salona, a potom od njih pravi kvadrate, odnosno prostirke koje se mogu koristiti za zaštitu okoliša. Jedan kilogram kose može apsorbirati 7-8 litara nafte!

Frizeri diljem Belgije čiste i spremaju kosu ošišanu od svojih kupaca, a zatim je predaju nevladinoj organizaciji koja ju reciklira radi zaštite okoliša. Svi prikupljeni pramenovi ubacuju se u stroj koji ih pretvara u kvadrate, svojevrsne prostirke, koje se mogu koristiti za upijanje ulja i ugljikovodika koji zagađuju okoliš.

Na web stranici projekta ističu se moćna svojstva kose. Jedan pramen, naime, može izdržati do 10 milijuna puta veću težinu, a osim što upija masnoću i ugljikovodike, topiv je u vodi i vrlo je elastičan zbog svojih keratinskih vlakana.

Riječ je o projektu Hair Recycle, a njegov suosnivač je Patrick Janssen koji je za Reuters objasnio da jedan kilogram kose može apsorbirati 7-8 litara nafte. Prostirke od kose, dodao je, mogu se staviti u odvode kako bi upile onečišćenje u vodi prije nego što ono stigne do obližnjih rijeka.

Na njihovim službenim stranicama stoji da se vode modelom kružnog gospodarstva. “Ono predlaže pretvaranje našeg otpada u nove resurse. Odgovornost prema okolišu sastoji se od integracije izazova održivog razvoja u sve naše svakodnevne aktivnosti“, piše.

“Naši su proizvodi tim više etični jer se proizvode lokalno, odnosno nisu uvezeni s druge strane planeta”, rekao je Janssen. Prostirke su stvorene kako bi rješavale lokalne probleme, objasnio je.

Jedan od salona koji plaća malu naknadu ovom projektu za prikupljanje ošišane kose je i Helyode u Bruxellesu. Njegova voditeljica Isabelle Voulkidis kazala je da ju ovaj projekt izrazito veseli. “Ono što me osobno motivira je to što smatram da je šteta da se kosa danas jednostavno baca u smeće, kada znam da se s njom može učiniti toliko toga.“

Iz ove nevladine organizacije stoga pozivaju sve frizere da postanu ekološki odgovorni ograničavajući ekološki otisak i zadovoljavajući pritom kupce. Njihovi članovi moraju, stoji na službenim stranicama, biti frizeri ovlaštenog salona, tvrtke ili institucije. Članarina košta između 30 i 70 € ovisno o veličini frizerskog salona, a vrijedi godinu dana.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.