anton-sharov-UEg5Gm9rK_w-unsplash (1)

Prijavite se na završnu konferenciju i dajte svoj doprinos jednoj od gorućih tema današnjice

GREEN_300_listici_sredina

M.B.

Zajedno za prilagodbu klimatskim promjenama

Devet organizacija, na čelu sa Sveučilištem u Camerinu (Italija), uključujući regionalne i lokalne vlasti, pridružile su se utvrđivanju strategija prilagodbe za borbu protiv klimatskih promjena i za razvoj Zajedničkih akcijskih planova za održivu energiju i klimu na 9 obalnih područja u Italiji i Hrvatskoj kroz zajednički projekt Joint_SECAP financiran iz Interreg programa Italija - Hrvatska.

Procjena rizika i ranjivosti provedena na devet područja u Italiji i Hrvatskoj pokazala je kako klimatske promjene imaju jasan učinak na socijalni i gospodarski sektor našeg društva, pokazujući potrebu da se logika planiranja na razini općina ostavi iza sebe i prihvati planiranje na razini okruga, uzimajući uvijek u obzir lokalne stvarnosti i posebnosti. Višerazinsko upravljanje postaje ključno za plodonosno sudjelovanje svih potrebnih aktera na lokalnoj i regionalnoj razini, kao i iz javnog i privatnog sektora.


U tom se okviru Joint SECAP projekt može smatrati dobrim primjerom višerazinskog upravljanja i razvoja zajedničke metodologije za definiranje strategija i mjera prilagodbe u dvije zemlje s homogenim klimatskim područjima. U prvoj fazi projekta projekta radilo se na razvoju zajedničke metodologije za definiranje i provedbu zajedničkih akcija te za razmjenu osnovnih znanja o pitanjima koja se tiču strategija prilagodbe na klimatske promjene i mjera energetske učinkovitosti. Druga faza obuhvatila je analizu zajedničkih mjera i iskustava koja je postavljena na web platformu, djelujući kao koristan alat za razvoj scenarija za zajedničke akcije koje će se provoditi u zajedničkim planovima SECAP-a.

U južnoj i središnjoj Europi sve su češći toplinski valovi, šumski požari i suše. Mediteran bilježi sve sušnije uvjete koji za posljedicu imaju sušu i šumske požare. Sjever Europe postaje sve mokriji te bi moglo doći do redovite pojave poplava tijekom zime, a urbana područja izložena su toplinskim valovima, poplavama ili podizanju razine mora. Nažalost često slabo opremljena za prilagodbu klimatskim promjenama. Samo su neke od činjenica kojima svjedočimo, a na koje redovito upozoravaju iz Europske Komisije.

Združeni projekti, zajedničke aktivnosti i spremnost na prilagodbu ono je na čemu se radilo i kroz Joint SECAP. Prijavite se na završnu konferenciju i preuzmite program događaja. Sudjelovanje u događaju je besplatno i podložno prethodnoj registraciji. Za više informacija posjetite web stranicu događaja

PHOTOS BY: Press, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.