prevencija
prevencija

Prevencija je važna: Ovih osam stvari možete napraviti da se pripremite za potencijalne oluje

GREEN_300_listici_sredina

Jednostavno, a važno

Tijekom oluja često nestaje struje, a voda može utjecati na električne utičnice u vašem domu, pa se pobrinite da imate baterijske svjetiljke i radije s rezervnim baterijama.

Kada se suočimo s moćnim olujama, njihova sila može prouzročiti značajnu štetu na našim domovima i okolici. No, postoji nekoliko ključnih koraka koje možemo poduzeti kako bismo smanjili potencijalnu štetu i bolje se pripremili za oluje. Ovaj članak donosi jednostavne, ali važne savjete o tome kako zaštititi svoj dom i imovinu od olujnih udara.

Održavajte dvorište i balkon te osigurajte ili pospremite predmete koji bi mogli letjeti naokolo 

Jaki vjetrovi mogu podići čak i velike predmete poput vanjskog namještaja, trampolina i limova za krov, što može prouzročiti oštećenja na prozorima, krovovima i automobilima. Pokušajte održavati urednim predmete oko vaše imovine. Identificirajte stvari koje biste trebali osigurati ili pospremiti ako su najavljeni jaki vjetrovi ili jaka oluja. Možete uključiti ove informacije u svoj plan. Oluje mogu utjecati na vaš dom čak i ako ste na odmoru, pa ako idete negdje, razmislite o osiguranju ovih predmeta i pridržavajte se drugih relevantnih koraka prije nego što odete.

Redovito čistite oluke, odvodne cijevi i odvodne kanale kako biste spriječili začepljenja

Važno je držati oluke i odvodne cijevi čistima jer začepljenja mogu uzrokovati prelijevanje vode ispod svijetla u krovni prostor. Uklonite lišće iz brazda na vašem krovu jer će se u jakoj kiši prenijeti u oluke. Održavajte odvodne kanale oko svoje imovine čistima kako biste pomogli odvodnji površinske vode i spriječili nakupljanje vode na vašem posjedu. Također, pazite na cvjetne posude u dvorištima i oko kuće jer se često koriste kako bi se sakrili odvodni rešetci. Osigurajte se da ih pomaknete ako se očekuje jaka kiša. Zapamtite da parkirate daleko od niskih područja i odvoda ako se očekuje obilna kiša.

Obrežite stabla i grane koje bi potencijalno mogle pasti na vaš dom ili posjed

Provjerite s lokalnim vijećem postoje li smjernice ili zahtjevi za dozvolu. Imajte na umu da je vaša sigurnost važna, pa kontaktirajte kvalificiranog (i osiguranog) arborista ili stručnjaka za stabla ako je potrebno. Svake 2-3 godine neka kvalificirani arborist pregleda stabla kako bi utvrdio potrebne preventivne mjere. Oštećenje korijena glavni je uzrok pada stabala, pa pazite pri kopanju ili iskopavanju oko stabala. Također, pripazite da parkirate automobil dalje od stabala ako se očekuju jaki vjetrovi i jake oluje.

Kod sadnje stabala i grmlja, razmislite o zreloj veličini stabla i koristite to kao smjernicu za odabir lokacije sadnje. Odaberite zdrave primjerke i koristite dobre tehnike sadnje. Razgovarajte s pouzdanim rasadnikom ili centrom za vrtlarstvo za više informacija.

Popravite oštećenja na krovu, uključujući slomljene ili nedostajuće crijepove

Vaš krov bi trebao biti pregledan svake godine (ili nakon većih događaja poput oluja s tučom) kako biste uočili znakove oštećenja. Popravite sve puknute, slomljene ili pomaknute crijepove. Uklonite nakupljenu prljavštinu jer može blokirati odvodne kanale s donje strane crijepova. Oštećene krovne ploče možda će trebati zakrpiti ili zamijeniti. Provjerite krovište. Svjetlost koja probija može ukazivati na oštećenje vašeg krova ili vodonepropusne izolacijske membrane. Rad na krovu može biti opasan, pa vam preporučujemo da kontaktirate stručnjaka ako niste sigurni u svoje sposobnosti za provjeru ili održavanje krova. Vaš krov treba pregledati stručnjak svakih 5-7 godina. Oni mogu identificirati i riješiti probleme poput ponovnog malteriranja, zamjene rubnih ili vršnih šipki.

Provjerite je li vaša osiguravajuća polica važeća i adekvatna

Razmotrite vrstu pokrića (osiguranje građevine za vlasnike kuća i hipotekarne vjerovnike, osiguranje sadržaja primjenjivo za sve). Razmislite i o razini pokrića za koje ste osigurani. Provjerite je li vaša osiguravajuća polica pokriva događaje karakteristične za vaše područje, poput naglih poplava, otjecanja kišnice, povezanih klizišta i oštećenja na imovini od strane stabala.

Napravite plan za hitne situacije u domu za vašu obitelj koji opisuje što ćete učiniti u hitnoj situaciji

Razmislite o tome gdje ćete ići i kako ćete stupiti u kontakt jedni s drugima, uzimajući u obzir posebne okolnosti ili potrebe vašeg kućanstva. Zapamtite da se oluje i druge hitne situacije mogu dogoditi u bilo koje doba dana, pa razmislite o tome gdje se članovi vašeg kućanstva mogu nalaziti (u školi, na poslu, u vožnji), kako ćete stupiti u kontakt s njima i gdje se možete sastati. Pokušajte prepoznati kako ćete se nositi s tim situacijama i od koga biste mogli dobiti dodatnu podršku. Osigurajte da svi znaju što je plan.

Pripremite hitni set s osnovnim stvarima u slučaju da ostanete bez struje ili morate hitno napustiti dom

Razmislite o stvarima koje biste trebali imati u hitnoj situaciji. Može biti teško pronaći ove stvari ako nestane struje ili ako morate hitno napustiti dom. Hitni set sadrži većinu tih predmeta u čvrstoj, vodootpornoj posudi. Ne zaboravite ga držati na lako dostupnom mjestu.  Obratite pažnju da uključite stvari poput važnih lijekova i recepata, važnih dokumenata i planova za hitne situacije.

Slušajte lokalnu radijsku postaju i druge medije za upozorenja o vremenu

Vaša lokalna radijska postaja emitirat će informacije specifične za vaše područje. Ove informacije mogu vam pomoći prepoznati mjesta izbjegavanja poplava, zatvaranja cesta, evakuacije i centara za oporavak. Tijekom oluja često nestaje struje, a voda može utjecati na električne utičnice u vašem domu, pa se pobrinite da imate baterijske svjetiljke i radije s rezervnim baterijama.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.