bill-mead-wmaP3Tl80ww-unsplash (3)

Preuzmite besplatni priručnik za postavljanje fotonapona na krov kuće ili zgrade

GREEN_300_listici_sredina

Odgovori na sva vaša pitanja

Troškovi električne energije sve su veći i vrlo vjerojatno se nikada neće vratiti na razine iz 2021. godine. Zato je ugradnja sunčanih elektrana na krovovima kuća (i zgrada) postala sve atraktivnija.

Obnovljivi izvori energije postali su sve zanimljiviji, atraktivniji i, možda najvažnije, financijski još isplativiji. Međutim, u Hrvatskoj je ugradnja i korištenje obnovljivih izvora energije, pogotovo solarnih elektrana, minimalna.

Zanimljivi podaci:

  • solarne elektrane sudjeluju sa samo 0,6 posto u proizvodnji električne energije u Hrvatskoj
  • Njemačka (koja ima drastično manju insolaciju od Hrvatske) iz svojih solara proizvede količinu električne energije koja se u jednoj godini potroši u Hrvatskoj
  • Hrvatska je predzadnja u EU po instaliranoj snazi solarnih elektrana po stanovniku; prva je Nizozemska, a slijede Njemačka i Belgija

Kako bi ugradnja solarnih panela, ali i implementacija obnovljivih izvora energije, postala svima jasnija, ZGRADOnačelnik.hr je početkom 2022. godine pokrenuo projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo – ZAJEDNO.

Da bi se što jasnije i na jednome mjestu objasnilo kako ugraditi sunčanu elektranu na krovu kuće/zgrade, ZGRADOnačelnik.hr je izradio poseban priručnik / ebook, a besplatno ga možete preuzeti OVDJE.

Tekstovi u priručniku su nastali na temelju do sada objavljenih tekstova na temu obnovljivih izvora energije (više od 200) na ZGRADOnačelnik.hr, a zahvaljujući suradnji s brojnim partnerima projekta OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo – ZAJEDNO.

U priručniku možete saznati kako ugraditi sunčanu elektranu na krov, na što trebate paziti kod određivanja veličine i snage elektrane, ima li smisla realizirati solarnu elektranu bez poticaja Fonda i još brojne druge zanimljivosti.

Vjerujemo da će mnogima ovaj priručnik pomoći u procedurama ugradnje te da će ako su sumnjali u prednosti ugradnje ta sumnja sada nestati. Ugradnja obnovljivih izvora energije put je ka energetskoj samoodrživosti. Na svakome od nas je da procijenimo svoje sposobnosti i mogućnosti te donesemo odluku u pravome smjeru. Vjerujemo da će ovaj priručnik biti dobra podloga za takvu odluku.

PHOTOS BY: Press, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.