vadim-kaipov-Zvj8cbiu1is-unsplash

Pretvorite svoj ured u eco-friendly zonu

GREEN_300_listici_sredina

Na promjene potaknite i kolege!

Stvaranje zelenog ureda nije tako zahtjevno kao što možda mislite. Dovoljno je početi s malim promjenama...

Jeste li ikada razmišljali o tome kako na poslu provodimo skoro jednako vremena kao kod kuće, neki čak i više? Prvo mjesto gdje ljudi obično rade promjene su kod kuće, ali aktivnosti koje se odvijaju u uredu mogu imati ogroman utjecaj na okoliš i ponekad to potpuno zaboravljamo. Utjecaj naših ureda na planet je zaista značajan, primjerice godišnje upotrijebimo više od 400 milijuna metričkih tona papira. Čak i u digitalnom dobu, naša upotreba papira je alarmantna, ali papir je samo jedan dio tog poslovnog okruženja.

Probajte što više smanjiti potrošnju papira i okrenite se digitalizaciji. U današnje vrijeme nema potrebe da zapisujete sve u rokovnik kada postoje razni digitalni oblici, da šaljete račune poštom kada postoje računi s digitalnim potpisom koje možete poslati preko maila, da printate različite dokumente i spremate u fascikle kada možete sve spremiti na računalo. Osim što ćete biti ekološki osviješteni, uštedjet ćete novce i biti bolje organizirani ako vam je sve spremljeno na jedan digitalni “oblak”. Ako morate koristiti papir, koristite barem onaj reciklirani.

Uređaji ostavljeni u pripravnosti čine oko 1% svjetske emisije ugljičnog dioksida (CO2) stoga ne zaboravite ugasiti računala prilikom odlaska s posla, ugasite svjetla, printer, punjače iz struje i sve ostalo što će preživjeti bez struje. Samo ipak ostavite frižider.

Birajte ekološki prihvatljiv uredski materijal i trudite se izbjegavati plastiku. Birajte materijale od recikliranog papira, od doma donesite najdražu šalicu za kavu ili bocu za vodu, koristite posuđe koje nije od plastike, izbacite papirnate ručnike i slično. Jednostavno znajte da sve što koristite u uredu ima ekološki prihvatljiviju opciju. Također, nađite mjesto gdje možete postaviti kante za odvajanje otpada, te zamolite kolege da se pridržavaju pravila recikliranja, koje vjerujemo, već svi dobro znaju.

Razumijemo da je teško naći vremena za kuhanje, ali pokušajte na posao nositi hranu pripremljenu kod kuće. Uštedjet ćete novce, znati što točno jedete i vjerojatno ćete se samim time i zdravije hraniti. Probajte početi tako da kada kuhate večeru nakon posla, napravite duplu porciju te ostatak ponesite sutradan na posao. Osim toga, ponesite si i zdrave grickalice od kuće (razno voće, mrkvu ili orašasto voće) i tako izbjegnite kupnju nezdravih grickalica u plastičnim pakiranjima.

Unesite malo zelenila u svoj ured kupovinom biljaka. Naravno da ne morate pretjerati, ali dovoljna je po jedna biljka na svakom stolu ili jedna velika na podu svake prostorije.  To zaista možete učiniti veliku razliku. Osim što nam prisutnost biljki smanjuje stres, one nam stvaraju dodatni kisik, a neke čak poboljšavaju kvalitetu zraka i uklanjaju toksine. Uljepšavaju ured i doslovno ga čine zelenijim.

Šanse da ćete biti ekološki osvješteniji su mnogo veće ako to rade i svi oko vas. Znamo kako može biti demotivirajuće kada ste jedina osoba koja odvaja otpad, pazi na minimalno trošenje papira ili gašenje svjetla svaki put kada izađete iz ureda. Ali nemojte odustati, već probajte svojim primjerom potaknuti druge, a možda i zamoliti šefa da vam pomogne u tome i omogući što više eco-friendly opcija na poslu.

Sigurni smo da ćete lako primijetiti ove pozitivne promjene u svom uredskom okruženju i da ćete se bolje osjećati. Ako želite inspirirati svoje kolege da učine isto, podijelite ovaj članak s njima i zajednički stvorite pozitivno i eco-friendly uredsko okruženje.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.