pexels-chris-czermak-2444403

Presedan u Europi: Žene tužile državu zbog loših politika o klimatskim promjenama

GREEN_300_listici_sredina

Predale svoju medicinsku dokumentaciju

Švicarska vlada ne poriče da klimatske promjene mogu utjecati na zdravlje, no ističu da se ne mogu vezati posebno za zdravlje starijih žena.

Više od 2000 žena tužilo je švicarsku vladu tvrdeći da njihov službeni stav i politika o klimatskim promjenama krši njihovo pravo na život i zdravlje. Riječ je o prvom ovakvom slučaju o utjecaju klimatskih promjena na ljudska prava koji će se saslušati na Europskom sudu za ljudska prava (ECHR).

Švicarke, koje sebe nazivaju Klubom klimatskih starijih osoba i imaju prosjek od 73 godine, kažu da klimatske promjene ugrožavaju njihova ljudska prava, zdravlje pa čak i živote. Među dokaznim materijalima koje su predale sudu nalazi se i njihova medicinska dokumentacija.
Žele da ECHR naredi Švicarskoj da više radi na smanjenju emisija stakleničkih plinova.

“Ovo je povijesni događaj”, izjavila je za novinsku agenciju AFP Anne Mahrer (64) članica kluba, a prenosi BBC.

‘Ozbiljne utjecaje na javno zdravlje’ 

Istaknula jer pritom da klimatske promjene nesrazmjerno utječu na starije osobe zbog kardiovaskularnih i respiratornih rizika.

Europski opservatorij za klimu i zdravlje kaže da će predviđena povećanja prosječne temperature vjerojatno imati “ozbiljne utjecaje na javno zdravlje” diljem Europe, osobito među starijim osobama.

U posljednjih 20 godina smrtnost ljudi starijih od 65 godina u Europi od vrućina porasla je za više od 30 posto, stoji u priopćenju.

Presedan u Europi 

Švicarska vlada ne poriče da klimatske promjene mogu utjecati na zdravlje, no ističu da se ne mogu vezati posebno za zdravlje starijih žena.

Ako pobjede na sudu, ovaj bi slučaj mogao postati presedan za svaku od 46 država članica Europskog suda.

Svjetske temperature rastu zbog ljudske aktivnosti, a klimatske promjene sada prijete svakom aspektu ljudskog života. Prema klimatskom tijelu UN-a, IPCC-u, ako se porast globalne temperature ne može zadržati unutar 1,5 stupnjeva Celzijevih, Europa će biti izložena velikim poplavama  uzrokovanim ekstremnim kišama.

Ekstremne temperature također mogu povećati i rizik od šumskih požara.

 

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.