244395317_4282324811890574_79199258974145021_n

Prekomjerna potrošnja znači izumiranje: Aktivisti upali na modnu reviju Louis Vuittona

GREEN_300_listici_sredina

Eksces za klimu

Revija poznatog modnog brenda Louis Vuittona ostat će zampamćena možda ne po kolekciji koju su predstavili, ali svakako po upadu aktivista na modnu pistu. S transparentom Prekomjerna potrošnja = izumiranje, željeli su istaknuti problem kojeg donosi tekstilna industrija kao jedna od najvećih zagađivača Zemlje.

Kako bi upozorili na utjecaj modne industrije na okoliš, na posljednju reviju velike modne kuće Louis Vuitton koja se održala u Parizu upali su aktivisti iz skupine Extinction Rebelliona. Noseći transparent Prekomjerna potrošnja = izumiranje, aktivistica koja predstavlja udrugu Amis de la Terre (Prijatelji Zemlje) Francuska, Mladi za klimu i pobunu protiv izumiranja, krenula je hodati pistom kao i manekenke, izazivajući nemir među publikom. “Popela se na pistu postavljenu u umjetničkoj galeriji Louvre i hodala dok su modeli pokazivali najnoviju kolekciju luksuzne modne kuće, prije nego što su je zaštitari oborili na tlo”, izjavio je za strane medije jedan od posjetitelja revije. Iz udruga Extinction Rebellion, Amis de la Terre i Youth For Climate rekli su u priopćenju da je oko 30 ljudi sudjelovalo u planiranju prosvjeda, a da je dvoje od njih uhićeno. Pozvali su vladu da provede trenutačno smanjenje razine proizvodnje u modnom sektoru, s obzirom na to da su u Francuskoj 2019. godine prodana 42 odjevna predmeta po osobi što znatno šteti okolišu.

Iz Prijatelja Zemlje otkrili su da su namjerno ciljali reviju ovog modnog brenda. “LVMH je svjetski lider u luksuzu i ima odgovornost kada su u pitanju trendovi koji tjeraju tekstilnu industriju da stalno obnavlja kolekciju i proizvodi više”, izjavila je Alma Dufour, glasnogovornica organizacije. Cijeli aktivistički performans nije pretjerano zbunio manekenke koje su nastavile hodati pistom kako bi prezentirale novu kolekciju koja odiše punkom te modnim dodacima poput ukrasa za glavu od lanaca, a iz ove francuske modne kuće još uvijek se nisu oglasili službenim priopćenjem.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.