221218 -- MONTREAL, Dec. 18, 2022 -- Huang Runqiu C, COP15 president and China s minister of ecology and environment, speaks during a press conference in Montreal, Canada, on Dec. 17, 2022. TO GO WITH COP15 president upbeat about progress at UN biodiversity conference  CANADA-MONTREAL-COP15-SECOND PHASE-PRESS CONFERENCE RenxPengfei PUBLICATIONxNOTxINxCHN

Pregovarači UN-a se dogovorili: 200 milijardi dolara ide za bioraznolikost

GREEN_300_listici_sredina

Povijesni trenutak

Trenutno je zaštićeno samo 17 posto kopnenih i 10 posto morskih područja, a ovim sporazumom brojka će narasti na 30 posto.

Pregovarači na UN-ovoj konferenciji o bioraznolikosti potpisali su sporazum o zaštiti 30 posto tla i vode koji se smatraju važnima za biološku raznolikost do 2030. godine. Riječ je o potencijalno najznačajnijem globalnom naporu do sada da se zaštiti kopno i oceani. Cilj sporazuma je, kako su rekli pregovarači, spriječiti moguće izumiranje tisuće biljnih i životinjskih vrsta.

Trenutno je zaštićeno samo 17 posto kopnenih i 10 posto morskih područja, a ovim sporazumom brojka će narasti na 30 posto. Dogovorom je predviđeno izdvajanje 200 milijardi dolara za potporu bioraznolikosti do 2030. godine te dodatnih 500 milijardi dolara koje bi se moglo prikupiti postupnim ukidanjem ili reformom subvencija, poput onih za hranu ili gorivo.

Reformom je dogovoreno i da siromašne zemlje dobiju veću financijsku potporu, a taj bi iznos do 2025. trebao doseći najmanje 20 milijardi dolara godišnje, a do 2030. porasti na 30 milijardi dolara. “Nikada nije postojao globalni cilj očuvanja na ovoj razini”, rekao je novinarima Brian O’Donnell, direktor grupe za očuvanje okoliša, Campaign for Nature. “Ovo nam daje šansu da zaštitimo bioraznolikost od kolapsa. Sada smo unutar raspona za koji znanstvenici misle da može napraviti značajnu razliku u bioraznolikosti”, dodao je, prenosi ABC News.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.