257823226_929617824619644_7385392380606146229_n

Predstavljen inovativni projekt koji e-otpad pretvara u zidne pločice

GREEN_300_listici_sredina

Timski rad više tvrtki

Projekt Common Sands - Forite kreirali su Studio Plastique, Snøhetta i Fornace Brioni koji su se udružili kako bi zajednički stvorili ekološki proizvod za uređenje doma napravljen od elektroničkog otpada.

Riječ je o projektu prototipa koji ima za cilj istražiti potencijalnu upotrebu recikliranog stakla koji potječe od e-otpada. Staklo iz elektroničkog otpada (poput mikrovalnih pećnica i pećnica) se pretvara u pločice koje se mogu koristiti u kupaonici ili kuhinji baš kao i obične pločice. Ovaj projekt je rezultat trogodišnjeg istraživanja i eksperimentiranja. Svjesni činjenice da svake godine u svijetu nastane oko 55 milijuna tona e-otpada, cilj je bio pronaći rješenje za rastuće količine i nedostatak silikata elektroničkog otpada.

Primarni sastojak stakla je pijesak, koji se koristi u potrošačkim elektroničkim proizvodima kao što su hladnjaci, mikrovalne pećnice i računala. Unatoč velikim naporima za ekstrakciju, transport, rafiniranje i preradu pijeska u složene elektroničke komponente, malo se čini da se te komponente pravilno recikliraju kada elektronička roba dođe do kraja svog života već obično samo završe na smetlištu. Iako staklo ima svojstva materijala izvrsnog za recikliranje, EU direktive o učinkovitoj preradi stakla od elektroničkog otpada nažalost još uvijek trenutno ne postoje. Pijesak je ograničeni resurs, a kako se količina e-otpada ubrzano povećava diljem svijeta, potrebne su nam strategije i rješenja.

S ciljem pronalaženja rješenja za ovaj problem nastao je i projekt Common Sands – Forite koji je evoluirao kao zajednički istraživački projekt između Studio Plastiquea i Snøhetta, s ciljem istraživanja potencijalnih primjena recikliranog stakla iz elektroničkog otpada. Kroz nekoliko prototipova i varijacija, razvijen je proces za recikliranje staklenih komponenti što je dovelo do razvoja staklenih pločica. Kasnije se projektu pridružio i talijanski proizvođač keramičkih pločica Fornace Brioni koji je pridonio timu sa svojim iskustvom, industrijskim znanjem i proizvodnim kapacitetima. Fokus je stavljen na otpadno staklo iz pećnica i mikrovalnih pećnica od kojih su izrađene prve pločice. Razvijene pločice se mogu pronaći u dvije različite veličine te postoje neprozirne i prozirne, svaka s jedinstvenim uzorkom i izrazom. S duboko složenom kvalitetom materijala nalik teraco, prikladni su za širok raspon arhitektonskih primjena, uključujući i površinsku pokrivenost i kao poluprozirne pregradne elemente.

Ova suradnja između Snøhetta, Studio Plastique i Fornace Brioni susreće se sa suvremenim izazovima s ambicioznim, pragmatičnim i skalabilnim rješenjima. Radeći u različitim disciplinama, organizacijama i specijalizacijama, projekt je primjer kako suradnja i znatiželja mogu pridonijeti stvaranju značajnih promjena unutar kružnog i održivog dizajna. Zahvaljujući takvim projektima reciklirane gradnje, možemo predvidjeti održivija arhitektonska rješenja u budućnosti kao i poduzeti više koraka prema smanjenju našeg utjecaja na okoliš.

PHOTOS BY: Common Sands – Forite / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.