david-bruyndonckx-F_hft1Wiyj8-unsplash

Predstavljanje dvogodišnjeg umjetničko-znanstvenog istraživanja koje trebate posjetiti

GREEN_300_listici_sredina

Pejzažna umjetnost u antropocenu

Tijekom 2015. i 2016. godine Suzana Marjanić i Zvjezdana Jembrih dogovarale su mogućnosti istraživanja, prezentiranja land arta u Hrvatskoj. Prenesena na Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, ideja je zaživjela kao umjetničko-znanstveni skup pod nazivom Land art, earth art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen, a ovaj tjedan održat će se predstavljanje publikacije.

Land art, poznat još pod nazivom pejzažna umjetnost, smjer je u likovnoj umjetnosti koji se javio polovicom 60-ih godina prošlog stoljeća kao odgovor na komercijalizaciju umjetnosti, a umjetnička djela koja pripadaju ovom pokretu najčešće se nalaze na udaljenim lokacijama, izrađuju se izravno u krajoliku, golemih su razmjera i često su specifična za mjesto na kojem se izvode.

Land art posebno je zanimljiv u kontekstu današnjeg vremena u kojem se promjena klime odvija brže nego ikad na Zemlji, a posljedica je antropogenog utjecaja. Iako se akademska zajednica nije u potpunosti usuglasila, dio znanstvenika, zbog destabilizacije svih Zemljinih sustava, smatra kako živimo u novom geološkom razdoblju¸ antropocenu, kojeg karakterizira dominacija ljudi na Zemlji.

Ovoga tjedna održava se predstavljanje publikacije Land art, Earth art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen I – II u Zagrebu. Publikacija je nastala umjetničko-znanstvenom suradnjom na tragu zaštite i očuvanja najvrjednijeg što nam je zajedničko – z/Zemlje. Publikacijom su dokumentirane dvije godine (2019. i 2020.) novih umjetničko-znanstvenih istraživanja land arta i land art izvedbi na dvije lokacije: u Ozlju i okolici, te Jakovlju, a na zasadama tradicije Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, uz suradnju s Institutom za etnologiju i folkloristiku i Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Zagrebačko predstavljanje održat će se u petak 25. veljače 2022. godine, u 17. sati u galeriji Putolovac, Ilica 112 u Zagrebu. Predstavljanje će biti popraćeno glazbenim izvedbama Martina Ladike uz pratnju Roka Margete i Lea Hrsa, te izložbom video-dokumentacije land art izvedbi koja će trajati do 1. ožujka ove godine. Publikacija je nastavak, poticaj i poziv za daljnja istraživanja land arta i srodnih oblika umjetničkog izražavanja, kao i za prepoznavanje i očuvanje lokalnih vrijednosti u kontekstu globalnog, čemu će, nadaju se, ovo izdanje odsada biti i temelj i odskočna daska.

PHOTOS BY: Unsplash; Press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.