2H3M5RE Rishi Sunak, Chancellor of the Exchequer, leaving Downing Street before his Budget speech, 27th October 2021

Zašto se Rishi Sunak predomislio i ipak dolazi na COP27?

GREEN_300_listici_sredina

Veliki zaokret

Nakon mnoštva kritika od strane klimatskih aktivista i oporbe, novoizabrani britanski premijer Rishi Sunak ipak je odlučio promijeniti svoju odluku o nedolasku na Konferenciju Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama - COP27.

Isprva je rekao kako je previše zauzet pripremama za proračun da bi prisustvovao spomenutom događaju, čije otvorenje počinje ovu nedjelju, a održava se u Egiptu, javlja BBC. Brojni su lideri diljem svijeta oštro kritizirali odluku da ne dođe na konferenciju te su tako doveli u pitanje predanost Ujedinjenog Kraljevstva u rješavanju klimatske krize.

Egipatska vlada, koja je domaćin COP27, izrazila je svoje “razočaranje”. Carlos Fuller, veleposlanik Belizea pri UN-u, rekao je za The Guardian da izgleda kao da Velika Britanija “pere ruke od vodstva”. U svojoj je izjavi Sunak rekao da nema dugoročnog prosperiteta bez djelovanja na klimatske promjene te da nema energetske sigurnosti bez ulaganja u obnovljive izvore energije.

“Iz tih ću razloga prisustvovati COP27 kako bih nastavio s naslijeđem Glasgowa za izgradnju sigurne, čiste i održive budućnosti, rekao je Sunak. Nakon što se predomislio, njegova je nova odluka također izazvala brojne reakcije. Zastupnica iz redova Zelenih, Caroline Lucas, pozdravila je činjenicu da se premijer predomislio te mu poručila da mu je ovo vrlo važna lekcija da je klimatsko vodstvo iznimno važno.

Rishi Sunak

Oglasio se i čelnik iz redova Laburista, Keir Starmer, koji je optužio Sunaka da djeluje u ime političkog upravljanja, a ne u ime britanskih interesa.”Popuštanje kritici nije vodstvo. Pravo vodstvo je preuzimanje vašeg mjesta za stolom. Za poslove u Ujedinjenom Kraljevstvu. Za čistu energiju. Za naš okoliš, napisao je na svom službenom Twitteru.

Ministar vanjskih poslova James Cleverly branio je premijerov pristup, rekavši da je on uvijek prepoznavao COP27 kao “nevjerojatno važan događaj”. Mnogi svjetski čelnici, uključujući američkog predsjednika Joea

PHOTOS BY: Guliver Image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.