Prednosti i nedostaci reciklirane odjeće koja u sebi sadrži plastiku

Sve na što trebate pripaziti

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
U raznim trgovinama sve češće možemo naići na odjeću od reciklirane plastike predstavljenu ili promoviranu kao ekološko rješenje odnosno kao zeleniju zamjenu za postojeće umjetne materijale. Malo smo istražili i donosimo vam više informacija je li ovo inovativno rješenje dobro za smanjenje velike količine plastičnog otpada koji proizvodimo ili je to samo manje od dva zla. Velik je popis prednosti i nedostataka no ovdje ćemo samo navesti nekoliko najbitnijih.

Odjeća se može izrađivati od sintetičkih ili prirodnih materijala. Prirodni materijali poput pamuka i konoplje potječu iz prirode, isto kao i životinjska vlakna poput vune ili kože (kojih je srećom sve manje s ciljem zaštite životinja). Zatim imamo sintetičke materijale poput poliestera i najlona, koji su izrađeni od strane čovjeka i obično uključuju mnogo intenzivnije postupke kako bi se stvorili. Važno je napomenuti da prirodno nije uvijek bolje za okoliš ili njegove stanovnike. Zato je uvijek dobro birati prirodne materijale s certifikatima.

Prednosti

Recikliranje plastike na prvi pogled zvuči kao obećavajuće rješenje. Iako se radi o umjetnim materijalima, resursi potrebni za njihovo stvaranje potječu iz plastike koja već postoji u svijetu. Vjerojatno najbitnija stvar vezana za reciklirane proizvode je ta što znači da je netko morao prvo skupiti ogromne količine plastičnog otpada kako bi zatim reciklirao i napravio materijal. I generalno, ono što najviše podržavate kupnjom reciklirane odjeće je baš taj hvalevrijedan napor sakupljanja plastičnog otpada s mjesta gdje je to izuzetno bitno poput naših mora, oceana, rijeka i slično. Neki brendovi su se čak istaknuli na način da intenzivno rade na čišćenju okoliša od primjerice ribarskih mreža ili plastičnih boca te se od tog otpada stvaraju proizvodi čijom kupnjom podržavanje daljnje akcije čišćenja. Ovo je svakako najpozitivnija strana recikliranih proizvoda, no i dalje bi bilo dobro saznati malo više o samom brendu i procesu nastanka njihovih proizvoda.

Kao primjer imamo materijal ECONYL koji je razvila i distribuirala talijanska tvrtka Aquafil. Dobijaju morski otpad i daju mu novi život pretvarajući ga u najlonsku pređu koja je potpuno iste kvalitete kao i djevičanski najlon, a proizvedena je sustavom zatvorene petlje, što znači da je korištenje resursa znatno manje intenzivno.

Nedostaci

Najveći problem je onaj očiti, a to je da su svi ti sintetički materijali izrađeni od plastike, a plastika se ne razrađuje. Sva plastika koja je ikad proizvedena postoji i danas i postojat će još jako dugo. Proizvodnja ovih materijala je i neodrživa jer ima prilično velik negativan utjecaj na okoliš i radnike, od zapanjujuće upotrebe vode i otrovnog procesa bojanja, do njihove povezanosti s industrijom fosilnih goriva. No, ono što se pokazalo kao jedna dodatna strašna nuspojava je pojava mikroplastike.

Ovi sitni komadići plastike poznati kao mikrovlakna ili mikroplastika, prilikom svakog pranja odjeće (ili ručnika i krpa) izrađenima od sintetičkih tkanina uključujući reciklirane sintetičke tkanine, izlijevaju se u naše vode, rijeke i mora. Pokazalo se i da su jedan od najvećih izvora onečišćenja oceana i obala te osim toga dospijevaju i u morski život, životinje, pa čak i natrag u našu hranu i vodu. Ono što je u cijelom tom procesu recikliranja još problem je transparentnost i kako potrošač može znati da konačni odjevni predmet ne sadrži štetne kemikalije ili da je cijeli proces etičan. U tome vam mogu pomoći certifikati koju su tu da vam daju baš te sve informacije.

Što dalje?

Neki od savjeta što možete napraviti da to izbjegnete je izbjegavanje odjeće izrađene od sintetičkih tkanina i investiranje u prirodne materijale u budućim kupnjama. Za odjeću poput kupaćih kostima i sportske odjeće koja se obično izrađuje od poliestera, potražite onu od TENCEL-a, što je prozračna i biorazgradiva opcija izrađena od drvene pulpe.

No vrlo vjerojatno već posjedujete sintetičku odjeću, pa je dobra ideja ulagati u način na koji ćete uhvatiti mikrovlakna u pranju. Sada postoje već neki proizvodi poput vrećica za pranje koje skupljaju ta vlakna u pranju ili posebni filter koji se ugrade u mašinu. Ono što možete učiniti bez dodatnog ulaganja je pametno pranje rublja što znači prati samo pune mašine, na hladnom i kraće vrijeme jer se otpadanje mikrovlakana značajno smanjuje na taj način. Isto vrijedi i kada neki komad odjeće operete ručno. Odjeću sušite na suncu umjesto u sušilici što češće možete (pogotovo ljeti kad će se jednako brzo osušiti). Podržavajte sporu modu i uložite u kvalitetnu odjeću od prirodnih materijala kada baš morate kupiti nešto novo. Tako ćete dugoročno i uvelike smanjiti vaš izravni doprinos onečišćenju.

PHOTOS BY: Pinterest, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.