pexels-mikhail-nilov-9393610

Pred nama je zadnji vikend maškara. Donosimo vam vodič za održivi maskenbal

GREEN_300_listici_sredina

Odgovorno i pod maskom

Vrijeme je za maskenbal. Još samo ovog vikenda možete se skrivati pod maskama, a kako biste i tad bili što odgovorniji prema okolišu za vas smo pripremili održivi maškarani vodič.

Pred nama je posljednji vikend maškaranog ludila, a zabave će se zaključiti nezaboravnim i jubilarnim 40. Riječkim karnevalom. Sve i ako se ovog vikenda ne nalazite u Rijeci, to ne znači da diljem Lijepe naše nećete pronaći neki od plesa pod maskama. Važno je samo imati dobru volju, ali i masku pod kojom ćete se kriti. Maskenbal kao i pripremanje za isti može biti uistinu zabavan, no i tad ne zaboravite biti što održiviji i ekološki odgovorniji. Mi vam donosimo savjete kako i u ovo ludo fašničko vrijeme brinuti za prirodu i okoliš.

Odolite kostimima iz trgovina

Trenutno ćete u raznim trgovinama pa čak i onim specijaliziranima za maškare ovih dana pronaći brojne kostime. Asortiman je uistinu širok i bogat, no pokušajte odoliti takvoj vrsti šopinga. Zašto? Pa odgovor je vrlo jednostavan. Svi ti kostimi napravljeni su od tona plastike i sintetike o čijoj štetnosti na okoliš ne moramo ni pričati. Uz to, sva ta dodatna ambalaža u kojoj dolaze kostimi nimalo ne pridonosi očuvanju planete. Umjesto toga, posjetite trgovine s robom na metar i “bacite se” sami na posao.

Uradi sam

Nema ništa ljepše nego na maskenbalu vidjeti ručno rađeni kostim. Dakle, uz malo mašte, vrijedne i spretne prste, izradite sami svoj kostim. Iskoritite robu koju ste kupili na metar, kupite onoliko koliko vam je potrebno, a viškove iskoristite za dodavanje detalja po kostimu.

Iskoristi, prenamijeni

To je čar maškara. Ono što je nekad bila bubamara, ove godine može biti vrag. Dakle, bitno je samo biti domišljat i preraditi stare kostime s tavana, a ako vam baš nešto ‘prifali’ od detalja, posjetite neki od buvljaka ili second hand shopova gdje ćete pronaći odlične komade, a time i podržati cirkularnu modu.

Iznajmi

Ovo je isto odlična opcija. Ako ne stignete ili jednostavno nemate resursa za napraviti svoj kostim, možete ga iznajmiti. Primjerice, fundus HNK-a u Rijeci nudi mogućnost najma kostima za maškare. Pretražite što se nudi i zabavite se na balu.

Obrati pozornost na šminku

Tijekom spremanja za maškare često posegnemo za kupnjom sve one jeftine i nepotrebne šminke koja nam tijekom godine više neće zatrebati. Kada kupujete pripazite da ona bude što odgovornija prema okolišu, a opcija kućne izrade također je ona koju podržavamo. Osobito kada je riječ o nezaobilaznim šljokicama koje su na maskenbalu itekako poželjne. Kako ih možete izraditi kod kuće provjerite ovdje.

Što manje otpada

Vjerujemo da vas tijekom plesa pod maskama privlače svi oni konfeti i šljokice koje biste bacali u zrak. No, pokušajte im odoljeti jer time ćete smanjiti otpad.

Fašnički slatkiši

Što je maškarano vrijeme bez dobrih slatkiša? Prve nam na pamet padaju krafne. Ovdje provjerite recept za one veganske kojima ćete oduševiti vašu pratnju u maškarama kao i cijelu obitelj.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.