saharski pijesak na

Pred nama je prevrtljiv vikend: Prvo visoke temperature i saharski pijesak pa olujno nevrijeme s tučom

GREEN_300_listici_sredina

Kraj prvog toplinskog vala

Prvi ovogodišnji toplinski val u nekim dijelovima Hrvatske završit će olujnim nevremenom, a najavljuje se i povlačenje saharskog pijeska.

Pred nama je prevrtljiv i zanimljiv vikend, barem što se vremenskih prilika tiče. Osim što su velike količine saharskog pijeska u petak “preplavile” Hrvatsku, visoke temperature mnogima nisu nisu dale da dođu do zraka, jug Dalmacije i dio Slavonije ostali su bez struje zbog naglog povećanja potrošnje električne energije uzrokovanog visokim temperaturama, ali i samom vrućinom.

saharski pijesak

No ni ostatak vikenda neće biti dosadan. Zagrepčani su se jutros probudili u mutnome gradu. Prema podacima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, kvaliteta zraka u metropoli ocijenjena je kao loša, na što uvelike utječe i saharska prašina, zbog koje je zrak i u petak bio zamućen te imao žućkasti odsjaj. Onečišćenje zraka česticama PM₁₀ iznosi 83,86, a čestice PM₂,₅ su na 41,35.

Za RTL Danas, meteorologinja Tomislava Hojsak objasnila je kako se ovaj put saharski pijesak nalazi u najnižim slojevima atmosfere, što je uzrokuje slabiju vidljivost i visoku koncentraciju prašine u zraku, ali i najavljuje kako bi se do kraja dana mogao povući iz našeg područja.

 

Nakon toplinskog vala, olujno nevrijeme

Nakon što su temperature početkom vikenda u gotovo svim dijelovima Hrvatske bile iznad 30 stupnjeva, primjerice u Kninu je zabilježeno 40 stupnjeva, a Imotski je bio pod 39 stupnjeva Celzijevih, Državni hidrometeorološki zavod najavio je za subotu popodne grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom.

U drugom dijelu dana, kako kažu meteorolozi, mogući su pljuskovi, a na istoku zemlje očekuje se i jak olujni vjetar s tučom te je upaljen narančasti alarm.

“Najveća vjerojatnost za izraženo grmljavinsko nevrijeme je u Slavoniji, Baranji i Srijemu, no značajna vjerojatnost također postoji i u središnjoj Hrvatskoj”, naveo je DHMZ.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.