Kolovoz donosi veselje svakome vrtlaru jer se tada najviše vide plodovi ljubavi, rada i truda. Zapravo, što se tiče povrća, naraznolikija je ponuda, a i dozrijeva mnogo voće.
Elizabeth Waddington, kolumnistica za portal Treehugger, ali i poznata vrtlarica, stručnjakinja za permakulturu i organski uzgoj bilja, redovito dijeli korisne savjete iz svoje košare pune vrtlarskog iskustva. Kako svoj vrt uzgaja u Škotskoj, možda malo kišovitijem i hladnijem dijelu Europe, ali što se tiče biljnih kultura vrlo sličnom našem podneblju, njezino iskustvo dobro će doći i našim vrtlarima.
Osim berbe plodova, važno je rezanje i malčiranje
Naravno, u kolovozu najvažniji posao je berba. Ima obilje špinata, blitve i zelja, a tu su i rajčice, paprika, krastavci i vječne tikvice. Elizabeth skuplja i različito sjemenje, na primjer, sjemenke koprive i sjemenke korova maslačka.
No, štp se tiče održavanja vrta, za kolovoz savjetuje puuuno čupkanja i malčiranja. Malčiranje ide ruku pod ruku, kako kaže, s rezidbom nekog drveća i grmlja.
Kao što naziv govori, “čupkanje i malčiranje” podrazumijeva čupanje ili rezanje organskog materijala i njegovo korištenja za malčiranje oko biljaka – najčešće oko voća.
Osim što malčiranje osigurava pristup biljkama koje dozrijevaju jer usporava podivljali rast trave oko njih, pomaže da se tlo ne isušuje, a time svoj vrt nećete morati neprestano zalijevati. Još jedan razlog za za malčiranje jest postavljanje organske hrane bogate dušikom za biljke po cijelom vrtu.
Elizabeth, primjerice, po svome vrtu ima dosta malina, a kada završi berba u kolovozu, usitnit će uvele grane i obnoviti malčirane staze po svome vrtu.
U ovom razdoblju rezidba se obavlja i radi zdravlja drveća ili grmlja. U slučaju nekih biljaka, poput ružmarina i lavande, ljetna rezidba i razmnožavanje treba raditi istovremeno.