pexels-elianne-dipp-4751260

Povratak izumrle vrste: Hoće li Jadran ponovno postati dom sredozemnoj medvjedici?

GREEN_300_listici_sredina

"Morski čovik" ponovno viđen

Sredozemna medvjedica je jedan od najugroženijih sisavaca na svijetu. U Hrvatskoj je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode, a novčana kazna za njezino ubijanje iznosi 100.000 kuna.

Sredozemna medvjedica pojavila se na ulazu u Jadransko more. Snimljena je uz obalu Albanije, u Nacionalnom parku Karaburun-Sazan. “Pozdravljamo vas ovom snimkom sredozemne medvjedice iz Nacionalnog morskog parka Karaburun”, rekli su iz Nacionalnog parka uz snimku na kojoj se vidi ova rijetka životinja.

Sredozemna medvjedica poznata je još i pod nazivom “morski čovik”, a jedna je od najugroženijih sisavaca na svijetu. Procjenjuje se da postoji još samo 700 jedinki ove vrste koja boravi u Sredozemnom moru i Atlantskom oceanu. Smatra se da je izumrla vrsta na području Jadranskog mora, a u Albaniji se nalazi na popisu kritično ugroženih vrsta te na Crvenoj listi vrsta.

.Prije četiri mjeseca viđena je u Hrvatskoj, u Paškim vratima, no iako je nekoć bila stanovnik ovih prostora, smatra se da je više nema. Naime, ova vrsta je istrijebljena pretežito zbog ribarstva, a posljednja sredozemna medvjedica ubijena je 1964. godine u Hrvatskoj. Ponovno se pojavila 2005. godine, ali je 2014. umrla od starosti.

Povećanje ljudskog pritiska na njihova prirodna staništa utjecalo je na promjenu ponašanja ove vrste. Nekad društvene sredozemne medvjedice koje su živjele u kolonijama, danas su sve češće same ili u manjim skupinama. U Hrvatskoj je ova vrsta zaštićena Zakonom o zaštiti prirode i novčana kazna za njezino ubijanje iznosi 100.000 kuna.

PHOTOS BY: Pexels, Facebook: Administrata Rajonale e Zonave të Mbrojtura, Vlorë / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.