jon-moore-_2MyZDsUSM4-unsplash

Zeleni spas u gradovima: Zbog drveća manje ljudi umire od bolesti

GREEN_300_listici_sredina

Potvrdili znanstvenici

Istraživački tim sastavljen od znanstvenika s Instituta za globalno zdravlje Barcelona i Ministarstva poljoprivrede SAD-a istraživali kako je povezan broj zasađenih stabala sa stopama smrtnosti zbog bolesti.

Nakon što su u američkoj saveznoj državi Oregon zasadili na tisuće novih stabala kroz period od 30 godina, studije su pokazale da su oni koji žive u njihovoj blizini u najmanjem riziku od smrti uslijed kardiovaskularnih bolesti, kao i od smrtnih slučajeva od drugih bolesti. Neprofitna organizacija Friends of Trees posadila je gotovo 50.000 uličnih stabala u Portlandu. Svako su stablo popisali uz točnu lokaciju, vrstu stabla i datum sadnje, što je kasnije poslužilo istraživačima za izradu studije.

Istraživački tim sastavljen od znanstvenika s Instituta za globalno zdravlje Barcelona i Ministarstva poljoprivrede SAD-a istraživali su broj zasađenih stabala po popisnom području (blokovi od 4000 stanovnika) u sljedećih pet, 10 i 15 godina. Te su podatke kasnije usporedili s podacima o smrtnosti koje je dostavila zdravstvena uprava Oregona.

Rezultati su pokazali sljedeće: u četvrtima gdje je posađeno više stabala, stope smrtnosti bile su niže. Točnije, šest posto niže za smrtnost od kardiovaskularnih bolesti te oko 20 posto za smrtne slučajeve koji nisu bili slučajni, odnosno smrtnost od drugih bolesti. Osim toga, istraživanje je pokazalo povezanost starosti drveća sa stopom mortaliteta. Točnije, što su stabla bila starija, to je bila veća stopa mortaliteta. Iz toga proizlazi pitanje, treba li očuvanje zrelih stabala biti problem javnog zdravlja? “Promatrali smo učinak i u zelenim i u manje zelenim četvrtima, što sugerira da ulična sadnja drveća koristi i planeti i ljudima“, rekao je Geoffrey H. Donovan, iz USDA Forest Service i prvi autor ove studije.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.