330158159_1207768163346315_8389132159971600981_n-e1678178655172-1

Potvrđeno je: Za smrt Gipsy ipak nije kriv čovjek

GREEN_300_listici_sredina

Završena istraga

Uginuće ove ptice potreslo je i znanstvenike i hrvatsku javnost, budući da se radi o vrsti koja je u 17. stoljeću izumrla u Europi.

Ženka gotovo izumrle vrste ćelavog ibisa Gipsy u dolini Neretve uginula je prirodnom smrću, javlja Dubrovački vjesnik. Nalaz obdukcije otrkio je da je uzrok smrti moždani udar.

Podsjetimo, Gipsy je u dolinu Neretve stigla s područja Italije, a 5. ožujka pronađena je mrtva na predjelu Luke, odnosno na području ozmeđu Kule Norinske i Opuzena. Kako su iz udruge Biom sumnjali da je ptica otrovana ili ubijena, slučaj su prijavili policji koja je pokrenula kriminalističku istragu.

Smrt koja je potresla znanstvenike i javnost 

U početku se sumnjalo da je riječ o nasilnoj smrti, budući da su podatci sa satelitskog odašiljača pokazivali normalno kretanje ptice između noćilišta i hranilišta te let do otoka Šipana i nazad dan prije smrti. Riječ je, naime, o aktivnosti koja je priličila zdravoj ptici u dobroj formi.

Međutim, ipak je riječ o moždanom udaru pa sukladno tome nema ni elemenata kaznenog djela, a slučaj uginuća Gipsy je zaključen, potvrdila je Policijska uprava Dubrovačko-neretvanska za Dubrovački vjesnik.

Uginuće ove ptice potreslo je i znanstvenike i hrvatsku javnost, budući da se radi o vrsti koja je u 17. stoljeću izumrla u Europi, a u sklopu projekta LIFE Northern Bald Ibis ponovno se pokušava uspostaviti njena populacija.

PHOTOS BY: Unsplash, Martin Burić / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.