chat-corse_2_Martin-Boone

Potvrđeno je da mačka iz mitoloških priča stvarno postoji i proglašena je novom vrstom!

GREEN_300_listici_sredina

Godinama već zbunjuje pastire i znanstvenike

Rezultati genetske studije koja pokazuje postojanje specifične genetske linije divljih mačaka na Korzici upravo su objavljeni u znanstvenom časopisu.

Okruženi prekrasnim plažama i nemilosrdnim planinama, stanovnici malog francuskog otoka u Sredozemnom moru dugo su se oslanjali na poljoprivredu i stočarstvo. Jednako tako dugo su narodne priče upozoravale na stvorenje koje vreba u blizini.

Priče o ‘Ghjattu Volpeu’ prenose se u mitologiji otoka Korzike, rekao je francuski Ured za biološku raznolikost u priopćenju za javnost. Doslovno prevedeno, ime stvorenja znači “mačka-lisica”. “Mačka-lisica dio je naše pastirske mitologije”, rekao je istraživač i službenik za divlje životinje Carlu-Antone Cecchini za AFP 2019. godine.

Mitsko stvorenje brojnih priča

“Iz generacije u generaciju pričali su priče o tome kako bi šumske mačke napadale vime njihovih ovaca i koza”, rekao je za spomenuti medij. Lokalni dužnosnici mačku-lisicu su počeli smatrati pravom vrstom u 19. i 20. stoljeću, rekli su francuski dužnosnici. Drugima je životinja i dalje bila samo mit. To se promijenilo 2008. kada je životinja slučajno uhvaćena. Tamno-narančasta mačka srednje veličine pronađena je “u lokalnom kokošinjcu”, izvijestio je AFP.

Incident je izazvao žurna istraživanja. Znanstvenici su znali da mačka-lisica postoji, ali ništa više o njoj, rekli su francuski službenici za biološku raznolikost. Istraživači su na Korzici postavili zamke i kamere i na kraju uhvatili 16 divljih mačaka. Od mačaka su uzeli genetski uzorak, a nekima su stavljene ogrlice za GPS praćenje i puštene su na slobodu, rekli su dužnosnici.

mačka lisica

Sudeći po fotografijama, mačka-lisica isprva izgleda kao kućna mačka. Ima meku dlaku tamno-smeđe boje i izrazito crni prstenasti rep. Međutim, divlja mačka je “mnogo duža od prosječne mačke”, dosežući nešto više od 90 centimetara duljine, izvijestio je RFI. Uši životinje također su veće, a zubi očnjaci razvijeniji.

Ohrabreni svojim nalazima, službenici za divlje životinje predložili su 2019. ideju da korzikanska mačka-lisica bude proglašena novom vrstom divlje mačke, izvijestio je tada RFI. Međutim, bilo je potrebno dodatno proučavanje mačjeg DNK kako bi se potvrdila ova hipoteza. Godinama kasnije, francuski dužnosnici došli su do zaključka. Studija o DNK mačke-lisice objavljena je u časopisu Molecular Ecology u siječnju.

Korzikanska mačka je službeno nova vrsta, rekli su dužnosnici. Divlja mačka genetski se razlikovala od svoja tri geografski najbliža rođaka: domaće mačke u kontinentalnoj Francuskoj, divlje mačke u kontinentalnoj Europi i divlje mačke sa susjednog otoka Sardinije, navodi se u studiji.

Dugo skrivena tajna

Prema Pierreu Benedettiju, istraživaču koji proučava mačku-lisicu, “to je vrlo diskretna, noćna životinja”, rekao je za RFI 2019. Izolirano i planinsko otočno stanište stvorenja također je pridonijelo njegovoj sposobnosti da ostane neotkrivena, rekli su istraživači za AFP.

Istraživači još moraju puno naučiti o tajanstvenoj divljoj mački. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se razumjelo gdje mačka živi, kako se svakodnevno ponaša i kako je nastanila ovaj otok. Autori studije također su primijetili potrebu za većim skupom podataka uzoraka DNK kako bi se utvrdila genetska povijest korzikanske divlje mačke i kada se vrsta počela razlikovati od obližnjih mačaka.

Otkriće jedinstvene genetske loze bitan je korak prema osiguravanju odgovarajuće zaštite i očuvanja ugroženih vrsta.

PHOTOS BY: Martin Boone via the French Office for Biodiversity / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.