Potražite utočište od ljetnih vrućina u prirodi: Planinarske staze koje vas vode pokraj slapova, potoka i rijeka

GREEN_300_listici_sredina

Volimo planinarenje

Bijeg u prirodu vikendom, pogotovo za ljetnih mjeseci, pruža užitak i osvježenje od vrućina, ali i regenerira vaše tijelo i duh. Odaberite jednostavne planinarske staze, koje vas vode uz potoke, slapove i rijeke, i - jednostavno uživajte.

Ljeto, sunce i visoke temperature nisu razlog da ne uživate u ljepotama prirode. Zapravo, šumoviti predjeli, s potocima, rijekama i slapovima pružit će vam pravo osvježenje, ali i vaše tijelo opskrbiti kisikom. Kontinentalni dio Hrvatske idelan je za šetnje po laganim planinarskim stazama koje obiluju zelenilom i hladovinom. Predlažemo vam četiri planinarske staze do kojih se dolazi jednostavno, a obilježene su markacijama pa ćete se lako snaći i doći do svoga odredišta.

Papuk i slap Skakavac

Zelena oaza, Park prirode Papuk, idealan je za planinarenje ljeta, povezan je stazama koje odgovaraju i onima što vole laganije šetnje. Grofova staza, u kojoj će uživati i obitelji s djecom, dužine je 2,3 i prolazi šumom Jankovac. Staza je kružnog tipa i dovest će vas do predivne špilje i impresivnog slapa Skakavac.

Žumberačko gorje i dolina Slapnice

Jedna destinacija, koja se nalazi na samo sat vremena vožnje od Zagreba, dragulj skriven u Prirodnom parku Žumberak, jest Dolina Slapnice.

Ova prekrasna Dolina smještena je na granici općina Žumberak i Krašić, a pješačka staza proteže se osam kilometara uz potok, dobro je označena i na nju se možete priključiti već s parkinga iza kamenoloma Slapnica, kod mjesta Medven Draga, koje se nalazi nedaleko od Krašića.

Kanjon Kamačnik u Gorskom Kotaru

Kanjon Kamačnik je smješten pored mjesta Vrbovsko, u samom srcu raskošne šume čija zelena boja ostavlja bez daha, i mnogi ga smatraju najljepšim dijelom Gorskog Kotara. Ova staza odlična je za obitelji s djecom i za one koji vole laganije šetnje jer nije zahtjevna te je dužine samo sedam kilometara.

Na stazi ćete nailaziti na šarmantne mostiće, a prolazi kanjonom koji je izdubio Kamačnik.  Inače, izvor Kamačnik se ubraja među najdublje izvore u Hrvatskoj. Najnovija speleoronilačka istraživanja došla su do 101 i 118 metara dubine. Rječica Kamačnik se ulijeva u rijeku Dobru te tako nastavlja svoj put, možda u manje zelenom izdanju, ali jednako lijepom.

Plaščanska dolina i brdo Janja Gora u Karlovačkoj županiji

U Karlovačkoj županiji, u okolici Plaškog, možete došetati do Plaščanske doline i brda Janja Gora koje se nalazi na 445 metara nadmorske visine. Ovisi o vašoj fizičkoj spremi, možete odabrati četiri staze, koje prolaze pored starih mlinica na rječici Dretulji, koju je na glasu kao najčišća rijeka Europe.

Staze prema Plaščanskoj dolini obilaze i prapovijesne humke (tumule), suhozide, kraške vrtače, škrape i špilje te se uspinju na vidikovce…

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.