pexels-harrison-haines-3122812

Postoji AI mogućnost predviđanja poplava za Hrvatsku. Saznajte sve detalje

GREEN_300_listici_sredina

Google proširio opcije

Riječ je o platformi koja prikazuje prognoze za riječne poplave, pokazujući kada i gdje će se dogoditi, u područjima diljem svijeta.

Poplave su jedne od vodećih klimatskih prijetnji sigurnosti i egzistenciji ljudi, a procjenjuje se da svake godine utječu na više od 250 milijuna ljudi diljem svijeta, uzrokujući oko 10 milijardi dolara ekonomske štete. Pri tome, sve su učestalije zbog direktnog utjecaja klimatskih promjena.

Velika je to prijetnja cijelom čovječanstvu, a koju Google pokušava riješiti umjetnom inteligencijom. Naime, na platformi Flood Hub upravo su proširili mogućnost predviđanja poplava na 80 zemalja, dodajući 60 novih zemalja diljem Afrike, azijsko-pacifičke regije, Europe, uključujući i Hrvatsku te Južne i Srednje Amerike.

Kako navodi Večernji, nacionalne i lokalne vlasti, humanitarne organizacije i pojedinci u ovim regijama sada mogu pristupiti ključnim informacijama do sedam dana unaprijed (povećanje u odnosu na 48 sati prošle godine) kako bi se pripremili i prilagodili poplavama. Riječ je o platformi koja prikazuje prognoze za riječne poplave, pokazujući kada i gdje će se dogoditi, u područjima diljem svijeta.

U slučajevima kada je najpotrebnije 

Platforma sada uključuje neke od regija s najvećim postotkom stanovništva izloženog riziku od poplava poput Nizozemske, Vijetnama, Mianmara, Laosa i Kambodže. Također, uključuje zemlje s ekstremnijim vremenskim uvjetima poput Belgije, Španjolske i Njemačke u Europi ili Srednjoameričkog suhog koridora u Nikaragvi, Hondurasu i Gvatemali.

Tvrtka nastavlja raditi na daljnjem proširenju upozorenja o predviđanju poplava u tražilici (Search) i kartama (Maps) s ciljem da te informacije učini dostupnim korisnicima usluga kada im je najpotrebnije.

PHOTOS BY: Unsplash, Screenshot / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.