sigmund-w4Q9l03Qq4o-unsplash

Postavio zvučnike u vinograd i pušta Mozarta vinovoj lozi: ‘Tako bolje raste’

GREEN_300_listici_sredina

Glazbom protiv parazita

Odvjetnik koji je napustio stresan život i odlučio se posvetiti vinarstvu tvrdi da je njegovo vino boljeg okusa zahvaljujući upravo Mozartu.

U vinogradu talijanskog vinara Carla Cignozzija čuje se samo Mozart, ali Carlo klasičnu glazbu ne pušta zbog sebe, nego zbog vinove loze. On je, naime, među prvima iskusio blagotvorno djelovanje glazbe na uzgoj grožđa. Preko 126 zvučnika pušta Mozartove melodije i to 24 sata dnevno, tijekom cijele godine. Carlo je postavio cilindrične zvučnike visoko iznad trsova i usmjerio ih prema dolje, kao i difuzore koji su postavljeni na tlu i okrenuti prema korijenu te cilindrične zvučnike koji su izvan vinograda.

Mnoge studije diljem svijeta znanstveno dokazuju da je glazba dobra za biljke. Biljni organizmi reagiraju na glazbene podražaje, odnosno na glazbenu frekvenciju. Ovisno o glazbi i zvukovima kojima je biljka podvrgnuta, ona različito reagira. Primjerice, znanstvenici su potvrdili da pretjerano glasna ili invazivna glazba može oštetiti rast biljaka, dok je s druge strane klasična glazba najbolja.

Time se vodi i Carlo, odvjetnik koji je napustio stresan život i odlučio se posvetiti vinarstvu. On tvrdi da je njegovo vino boljeg okusa zahvaljujući upravo Mozartu. “On je poput skladatelja prirode, njegova je glazba najbliža prirodi. Njegova djela slijede 60 posto matematičkih nizova Fibonaccija”, objasnio je Carlo. Mozart nikada nije koristio mol, nego uvijek dur, i to zato što je uvijek bio sretan i volio život, rekao je Carlo, čiji je vinograd s vremenom prozvan kao “Mozartov”.

“Glazba je vibracijski val i kada se susretne s vibracijskim valom koji je u samoj biljci, stvara se rezonancija koja pak stvara ubrzani metabolizam, zahvaljujući kojeg imamo više listova i to bujnijih, više pupova, a time i bolje grozdove… Kukci se zbog glazbe zadržavaju samo nekoliko trenutaka, pa se sele drugamo”, objasnio je Carlo. Na taj način odvlači parazite od vinove loze pa ne mora koristiti pesticide. Osigurava rast i razvoj trsova te jedno od najboljih talijanskih vina.

PHOTOS BY: Unsplash, Il paradiso di Frassina / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.