pexels-lara-jameson-9324330

Posjetiteljima Nacionalnog parka “Krka” podijeljeno tisuću autohtonih biljaka za sadnju

GREEN_300_listici_sredina

Prva takva akcija u nizu u Hrvatskoj

Nacionalni park "Krka“ pridružio se europskoj akciji "Rastemo zajedno“, u sklopu koje je postavljen cilj da se do kraja desetljeća posadi tri milijarde novih stabala

Šume u Hrvatskoj zauzimaju oko 44 % njezine kopnene površine. Sadnjom stabala promoviraju se značaj zelene infrastrukture i rješenja temeljena na prirodi kao alat za prilagodbu i ublažavanje klimatskih promjena s ciljem stvaranja otpornih i održivih gradova budućnosti. Sadnja odgovarajućih zavičajnih vrsta pogodnih za životne uvjete doprinosi obnovi bioraznolikosti i usluga ekosustava koje nam takve površine pružaju.

Prijava putem aplikacije

Osim što je na Praznik rada svim posjetiteljima ulaz u Nacionalni park “Krka” bio besplatan, svi posjetitelji dobili su tisuću sadnica autohtonih biljaka za sadnju. “Naša akcija pokriva četiri osnovna kriterija: pravo stablo, pravo mjesto, pravo vrijeme i pravu svrhu. Dijeleći naše autohtone biljke, lovor i planiku, kako bi ih naši posjetitelji posadili u svojim okućnicama, ispunili smo sve navedene kriterije“, kazala je ravnateljica Javne ustanove “Nacionalni park Krka“ Nella Slavica. “Pozivamo sve one koji su preuzeli sadnice da svoje stablo prijave preko aplikacije MapMyTree kako bi postali dijelom ove velike šumske zajednice“, dodala je.

Prva akcija u NP Krka

Republika Hrvatska pridružila se inicijativi Europske komisije da se do 2030. zasade tri milijarde stabala. Radi jačanja otpornosti, očuvanja bioraznolikosti i borbe protiv klimatskih promjena, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo turizma i sporta i Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine zalažu se za zaštitu i održivo upravljanje šumskim ekosustavima, s posebnim naglaskom na zelenu infrastrukturu u gradovima.

“Zadaća ministarstava je osigurati sadnice za ozelenjivanje javnih površina poput parkova i drvoreda i, provođenjem ovakvih akcija, podizati svijest o dobrobitima sadnje“, kazao je Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. “Jako me veseli da je jedna od prvih akcija podjele sadnica održana upravo u NP ‘Krka’, gdje iz prve ruke možemo doživjeti blagodati šuma. Važno je poticati rasadničarstvo s autohtonim vrstama i te sadnice učiniti dostupnim svima“, dodaje.

Do 2030. svake godine milijun posađenih stabala u RH

Kako bi se povećao kapacitet zelene infrastrukture u zemlji, u Hrvatskoj će se do 2030. svake godine posaditi milijun stabala. Pojačanom sadnjom rješava se niz funkcija. Stabla stvaraju hlad, pročišćuju zrak, smanjuju utjecaj buke i ublažavaju efekt toplinskih valova. Drveće u urbanim sredinama doprinosi bioraznolikosti te omogućuje ljudima, ali i životinjama, da se bolje osjećaju u gradovima. Funkcionalno planiran urbani prostor s puno zelenih površina pruža visoku kvalitetu stanovanja i dodatan doprinos u prelasku na klimatski neutralno društvo.

PHOTOS BY: Facebook, Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.