1672910300529

Posjetili smo zagrebački Dolac: Evo kolike su cijene nakon eura

GREEN_300_listici_sredina

Popis veganskih namirnica

Peti je dan od uvođenja nove valute u Hrvatskoj. Provjerili smo kako se s preračunavanjem snalaze kumice na zagrebačkom Dolcu, je li voće i povrće poskupilo i koliko.

Zbog uvođenja eura manje je i kumica na zagrebačkom Dolcu, a za razliku od velikih trgovačkih lanaca, ovi su prodavači cijene većinom zaokruživali na manje ili su ostavili iste. Na samo jednom štandu primjetili smo da je cijena proizvoda veća za jednu kunu.

“Ne žele se ljudi mučiti s tim preračunavanjem”, rekla nam je jedna od kumica kod koje je kilogram oraha prije uvođenja eura bio 80 kuna. Danas je deset eura, gotovo šest kuna jeftinije.

Gotovo svi štandovi, kojih je ovih dana ipak manje nego inače, ostavili su ili iste cijene ili su zaokruživali na manje. “Teško je, ali snalazimo se”, rečenica je koju su nam gotovo sve kumice rekle u četvrtak ujutro.
.

Neki od prodavača nabavili su posebne vage koje automatski preračunavaju kune u eure. Tako je jednostavnije i njima i kupcima, kažu. Da se cijene nisu povećavale potvrđuju nam i kupci.

“Kod mojih kumica je cijena uvijek poštena. Neće nikada mali čovjek dizati cijene u nebo, to ovi veliki rade”, uz osmijeh nam govori gospođa koja je došla kupiti brokulu i luk.

Kila luka, primjerice, košta 10 kuna ili 1,33 eura, kila prokulica je 25 kuna ili 3,30 eura, a naranče su primjerice 12 kuna kilogram ili 1,59.

 

 

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.