pexels-cottonbro-5789767

Popularno ljepilo u sticku odlazi u povijest

GREEN_300_listici_sredina

Sastav i ambalaža surađuje s prirodom i zdravljem

Sjećate li se popularnog ljepila u sticku kojeg smo koristili na likovnom u školama? Od prije nekoliko dana legendarno ljepilo na kojem su odrasle mnoge kreativne generacije lijepeći kolaž papir i izrađujući svoje umjetničke radove odlazi u povijest.

Iz tvrtke Henkel predstavili su novo Pritt ljepilo u sticku koje bi trebalo poštovati ekološka načela, a time i biti primjer mnogim drugim tvrtkama koja proizvode ljepila od kemikalija koje štete okolišu. Kemijska proizvodnja lakova, boja i ljepila čest je čimbenik štetnosti kako zdravlja, tako i okoliša pa je svaki pokušaj da se do određenog sastava dođe prirodnijim putem svakako je hvale vrijedan. Tako je valjkasta ambalaža s nasmiješenim čovječuljkom nalik na lip-stick promijenila ne samo svoj vanjski, već i unutarnji sastav. Tvrtka je napravila niz koraka, ujedno i apelirala na roditelje, učitelje i djecu na smanjivanje plastičnog otpada. Nova generacija Pritt ljepila može se pohvaliti formulom ljepila na bazi krumpirovog škroba s većim udjelom prirodnih sastojaka, kao i cijevima izrađenim s većim omjerom reciklirane plastike. Od sada će do 65 posto ambalaže ovog ljepila biti izrađeno od postindustrijske reciklirane plastike, a samo čep i mehanizam za rolanje mase izrađeni su od izvorne plastike.

Također, ono što je ne manje bitno jest i činjenica da će se svi materijali iz ambalaže moći u potpunosti reciklirati kad se ljepilo isprazni. Tvrtka je priopćila da je također povećala omjer prirodnih sastojaka u ljepilu na bazi vode i krumpira na 97 posto, u odnosu na 90 posto što je bilo ranije pa je tako sastav ljepila samo nadogradnja kampanje od prije godinu i pol dana kada su krenuli mijenjati sastav same mase. Nova formula koju je Henkel predstavio nije utjecala na učinkovitost ljepila i dalje će s njime vrijedne ruke mališana, ali i svih onih koji vole takvu vrstu hobija s njim moći nesmetano lijepiti svoje nove likovne radove.

– Pritt je siguran, izdržljiv i fleksibilan kao i uvijek. Zamjena značajne količine plastike postindustrijskom recikliranom plastikom i osiguravanje da se cijevi mogu reciklirati dobra je vijest za djecu, roditelje i učitelje kojima je stalo do svijesti oko plastičnog otpada – izjavila je za strane medije Daniela Alves, menadžerica tvrtke.
Iz tvrtke iza koje stoje brojni proizvodi uključujući i one kozmetičke i preparate za čišćenje tvrde kako je ovo samo početak njihovog velikog projekta da do 2025. godine u potpunosti počinju upotrebljavati ambalažu koja se može ponovno koristiti te da se količina nove plastike smanji za 30 posto. Također, cilj je i u sastavima proizvoda što više koristiti one materijale koji što manje štete prirodi i zdravlju.

PHOTOS BY: YouTube, Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.