bac89e8b07709c3837a2

Ponovno se dovozi otpad na Jakuševec, radnici nezadovoljni: ‘Tražimo potvrdu za svoju sigurnost’

GREEN_300_listici_sredina

Istraga i dalje u tijeku

Na Jakuševcu još uvijek traje očevid na mjestu gdje je jučer ozlijeđeno troje radnika, a jedan od njih ostao bez ruke.

Sindikati su jutros bili na Jakuševcu na kojemu je jučer bilo prekinuto odlaganje otpada. No, iz Grada su poručili kako će se otpad danas moći odlagati na sigurnoj plohi koja nije unutar 300 metara od jučerašnjeg odrona, javlja HRT.

Cesta prema Jakuševcu zatvorena je za sav promet, osim za kamione Čistoće.

“Osobno smatram to neodgovornim potezom, oni tvrde da je sve sigurno, ali to su tvrdili i za mjesto gdje se dogodila nesreća. Više ne poklanjam vjeru ljudima koji to pričaju. Kada dođe nalog od Uprave, ljudi razmišljaju između rizika da ostanu bez posla i rizika za koji su očito ocijenili da je manji, da im se dogodi neka nesreća. Žalosno je da ih se stavlja u takvu situaciju u kojoj moraju donositi odluku o kojoj realno niti ne mogu prosuđivati ispravno jer nemaju dovoljno znanja”, rekao je Mario Iveković, Novi sindikat, za HTV.

Podsjetimo, na zagrebačkom Jakuševcu jučer je oko sedam sati došlo do odrona smeća. Ovo je drugi ovakav slučaj na zagrebačkom odlagalištu. Prvi se dogodio 11. studenog, nakon čega su iz Grada Zagreba izvijestili kako nema opasnosti za građane, budući da nisu zabilježene povećane koncentracije opasnih plinova.

Stanovnici toga, ali i okolnih naselja, sinoć su se okupili i poručili da im je dosta. Traže da se odlagalište zatvori, a spremni su i na blokadu dovoza smeća.

Prema informacijama koje je u ponedjeljak objavio Državni inspektorat,  u odronu od 11. studenoga u inspekcijskom nadzoru nisu utvrđeni propusti u provođenju i primjeni odredbi Zakona o zaštiti na radu, kao ni u izgradnji radne plohe za odlaganje otpada. Što se tiče uzorkovanje otpada, inspekcijski je postupak u tijeku. Objavljene su i upute gdje se smije odlagati otpad, navodi N1.

Tomašević: ‘Bit će sankcija’

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević jučer je u Dnevniku HTV-a kazao da za sada izvješća Državnog inspektorata nisu pokazala nepravilnosti u pogledu prvog odrona. Naglasio je kako je ključno da se utvrdi odgovornost i vidi što je uzrok novog odrona na odlagalištu.

“Ako je na gradskom poduzeću odgovornost bit će sankcija, ako je na privatnom također će biti sankcija. Ključna stvar je da se utvrdi odgovornost i zašto se to dogodilo“, istaknuo je Tomašević.

Što je uzrokovalo odron?

“Prije nepunih mjesec dana bio je odron s druge strane deponija. Srećom, tamo nije bilo nikoga pa nitko nije ni stradao. Sad je opet došlo do odrona jer je građevina očito nestabilna. Lavina koja je pokrenuta sjurila se prema najteže ozlijeđenom radniku, izgurala je njega i kamion na cestu. Tom prilikom je ostao bez ruke“, rekao je sinoć Zdravko Stoilković iz Sindikata radnika Čistoće za N1.

Još uvijek nije poznato što je uzrokovalo odron, je li bilo riječ o eksploziji ili nečemu drugom – istraga je u tijeku.

“Je li došlo do oslobađanja neke sile – možda i je, ali baš do eksplozije, tu informaciju nemam – rekao je zamjenik gradonačelnika, Luka Korlaet za RTL.

PHOTOS BY: Pavao Barbarić, Screenshot/HTV / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.